Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

V mariborski Klinični center se zaradi težav po prebolem covidu vrača vse več bolnikov. Zapleti so pogostejši zlasti pri starejših in tistih s težjim potekom bolezni. Za okrevanje teh bolnikov so v začetku meseca na Pljučnem oddelku na Pohorju vzpostavili enoto rehabilitacije. Prve izkušnje bolnikov so spodbudne.

79-letni Karl Bajc je eden od bolnikov, ki je covid preboleval v težji obliki in zaradi slabšanja stanja pristal na intenzivni enoti. "Nikomur ne želim, da prestane to, kar sem jaz," pravi in dodaja: "Tam pa nobenemu ne želim, da pride tam noter. Ker tam pa je res hudo, ne morem povedat in sestre so mi rekle, vi ste imeli srečo, da smo vas k sebi spravili pa rešili."

Bolezen je premagal, a mu je pustila precejšnje posledice in hudo fizično oslabelost. Z rehabilitacijo ga bodo spet poskušali postaviti na noge. Že po nekaj dneh opaža spodbuden napredek: "Pljuča so se mi pozdravila, brez kisika sem, bi lahko šel domov, ampak me noge ne držijo, še zmeraj ne, zdaj fizioterapevtke delajo z nami, po sobi imamo te ležeče vaje, pol imamo, da hodimo sem in tja. Par korakov že naredim."

Okrevanje takšnih bolnikov je zahtevno in tudi dolgotrajno, priznava namestnik predstojnice Oddelka za pljučne bolezni Jurij Regvat: "Ki ga izvede fiziater, ki prihaja enkrat tedensko, potem mu dnevno sledijo fizioterapevti; tu gre za respiratorno rehabilitacijo pljuč in potem tudi rehabilitacijo celotnega skeletno-mišičnega sistema."

Za dodatno okrevanje težjih covidnih bolnikov je na pljučnem oddelku na Pohorju na voljo deset postelj.