Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na mariborskih srednjih šolah po včerajšnji vrnitvi polovice dijakov prvih letnikov pouk poteka brez zapletov, nekaj je negodovanja le zaradi obveznega nošenja mask, še posebej pri športni vzgoji. Sicer pa se je večina vzgojno-izobraževalnih ustanov v Mariboru in njegovi okolici že odzvala na prostovoljno cepljenje, število zainteresiranih je približno 70-odstotno.

Z izjemo pomislekov glede nošenja mask tudi v razredih pouk teče brez večjih težav, poudarja direktor Tehniškega centra Maribor Darko Kukovec, pri športni vzgoji pa so večjo telovadnico pregradili na tretjine. Učenci istega razreda skupaj telovadijo, iger z žogo pa so prepovedane. »Izvajamo športno vzgojo na način, da ni kontaktov. Če lahko vzdržujejo medsebojno razdaljo, pri nas mask pri izvajanju športne vzgoje striktno ne zahtevamo«, dodaja Kukovec.
Na mariborski Prvi gimnaziji večino športne vzgoje opravijo na prostem, drugače pa je po besedah ravnatelja Hermana Pušnika nošenje mask «obvezno za vse predmete, za vse profesorje in dijake, torej tudi za športno vzgojo, če je v prostoru«.

Velik odziv na prostovoljno cepljenje

Na Prvi gimnaziji se je za prostovoljno cepljenje sicer prijavilo kar 80 odstotkov upravičenega kolektiva, na tehniškem centru pa dve tretjini. Z odzivom so zadovoljni tudi v mariborskem Zdravstvenem domu. Množično cepljenje šolnikov bo potekalo v četrtek in petek popoldne in v soboto, prijave še prihajajo, teh pa je zdaj še več kot tri tisoč. »Trenutno imamo 3173 oseb, pa še nekaj prijav moramo dobesedno odpreti in preveriti število šolnikov, ki so izrazili interes za cepljenje. Ocenjujemo, da bomo cepili cca. 70 odstotkov zaposlenih iz naše mariborske regije,« nam je pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. Poudaril je še, da so minuli teden opravili največ, kar 12 tisoč 431 hitrih testiranj, pozitivnih je bilo 226. Po kontrolnem PCR testu pa »prihaja nekje do 40 odstotkov, da so rezultati drugačni pri PCR testu kot pri hitrem antigenskem testu«, je še zatrdil Jus, ob tem pa izpostavil, da so obremenitve kadra zares velike.