Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes se je začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki bo trajala do konca maja. Ob tem bo policija izvajala bolj poostren nadzor nad upoštevanjem prometnih pravil kolesarjev. Po statistiki agencije za varnost v prometu jih kar tri četrtina pravil ne upošteva in s tem ogroža sebe in druge udeležence v prometu.

Kolesarji spadajo med najbolj ranljive udeležence cestnega prometa, ki so zelo pogosto prisotni v prometnih nesrečah. Samo lani se je na območju policijske uprave Maribor zgodilo 223 prometnih nesreč s kolesarji, pri čemer so trije umrli. Tudi letošnja statistika ni pozitivna, saj je policija do 15. aprila zabeležila že 37 nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji.
Pri tem pa na srečo še nobeden ni umrl.

Zelo pomembna pa je tudi uporaba zaščitne čelade, ki za odrasle sicer ni obvezna, vendar lahko težke poškodbe pri padcu zmanjša tudi za 40 do 70 odstotkov. Velika težava v prometu je tudi, da 3 četrtine kolesarjev krši prometna pravila, ugotavlja agencija za varnost v prometu. Kot pojasnjuje dr. Mateja Martl kolesarji najpogosteje vozijo v nasprotno smer, vozijo po poteh za pešce, velikokrat prevozijo rdečo luč, prepogosto pa je prisoten tudi alkohol.

Sicer pa morajo na kolesarje biti pozorni tudi drugi udeleženci v prometu, še posebej pri prehitevanju morajo vozniki motornih vozil prilagoditi bočno razdaljo, ki mora biti primerna hitrosti in razmeram na cesti.