Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Številne maturante je v času informativnih dnevov presenetila novica o zaostritvi vpisnih pogojev za tiste, ki se želijo na študij vpisati s poklicno maturo in 5. maturitetnim predmetom. Zaradi različnih interpretacij zakonodaje so univerze do zdaj dopuščale, da so se vpisovali tudi v smeri izven področja njihove poklicne šole, na zahtevo Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu pa so na 19 fakultetah in akademijah Univerze v Ljubljani ter na Univerzah na Primorskem in v Novi Gorici pogoje zaostrili. Na Univerzi v Mariboru pa še naprej vztrajajo pri dosedanjih pravilih.

Zaostritev pravil je v skladu z 38. členom zakona o visokem šolstvu zahtevala visokošolska agencija Nakvis, ob lanskem podaljšanju univerzitetnih akreditacij; temu dijaki načeloma ne nasprotujejo, vendar predsednica Dijaške skupnosti Maribor Lara Mavrič opozarja:

"Da bi bilo zelo optimalno, da bi se to povedalo določeno število let prej, ker je zdaj večina že odločenih in je to problem."

Direktor Nakvisa Franci Demšar odgovarja, da je komuniciranje v pristojnosti univerz. Omenjenim maturantom preostane sprememba šolanja, opravljanje splošne mature, kar bi jim po opozorilih dijaške skupnosti vzelo dodatno leto, ali, kot pravi direktor agencije:

"Če so kakšni mejni razlogi, zaradi katerih menijo, da njihova srednja šola definiciji ustreza, mislim, da lahko marsikaj rešijo tudi s pritožbo."

Poklicne maturante tudi z nekompatibilnih poklicnih šol pa še naprej sprejemajo na Univerzi v Mariboru, kjer bodo pogoje zaostrili leta 2025. Takšnih vpisov beležijo letno nekaj sto, do zdaj pa niso povzročali težav, pravi rektor dr. Zdravko Kačič:

"Analiza, ki smo jo naredili za zadnjih kar precej let, kaže, da so dijaki, ki po sedanji interpretaciji zakona ne bi smeli biti vpisani na določene programe, zelo primerljivo uspešni v svojem študiju."

Na visokošolskem ministrstvu zaplete spremljajo, a jih zaradi avtonomnosti visokošolske agencije in univerz ne komentirajo, a bodo skušali stanje urediti z novelo zakona o visokem šolstvu, ki je že v pripravi.