Foto: Radio Maribor/Založba Pivec
Foto: Radio Maribor/Založba Pivec

23. Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki so v minulih dneh v spletni obliki ponudili različne literarne dogodke v podporo knjigi, literarnim ustvarjalcem in založbam, se danes končujejo. Festivalsko dogajanje bo ob 18. uri sklenil virtualni 20. pesniški turnir s predstavitvijo izbrane poezije 12-ih pesnic in pesnikov.

Na anonimni natečaj jubilejnega 20. pesniškega turnirja je prispelo kar 160 pesmi, s katerimi se pesnice in pesniki z neobjavljeno pesmijo v slovenskem jeziku potegujejo za naziv vitez ali vitezinja turnirja. Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Pottoco in Stanka Hrastelj je med prijavljenimi izbrala 12 najboljših pesmi in izbrani avtorji svojo poezijo predstavljajo na video posnetkih. »Pesmi, večinoma zapisane v prostem verzu govorijo o položaju človeka v sodobnem svetu, nekaj je osebno izpovednih in pripovednih, vse pa so jezikovno dodelane in vsebinsko zanimive, zato bodo poslušalci, gledalci, ki nas bodo spremljali na spletu, zagotovo našli kaj zase«, pojasnjuje Nino Flisar iz Založbe Pivec.

Na nocojšnjem spletnem dogodku Založbe Pivec bo strokovna žirija razglasila zmagovalca, vitezinjo ali viteza pesniškega turnirja, ki bo ob pesniškem naslovu prejel še ročno kovano vrtnico umetniškega Kovača Mihe Krištofa in denarno nagrado 505 € . Razglasili bodo tudi zmagovalca spletnega občinstva, ki lahko za svojega izbranca glasuje do začetka prireditve, posnetki so namreč na ogled na spletni strani založbe. Večerno dogajanje pesniškega turnirja bodo z glasbenimi videi bogatili Katalena, Same babe in Vasko Atanasovski.