Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nekajdnevna vročina, s temperaturami krepko nad 30 stopinj Celzija, že kaže posledice. Na mariborski urgenci beležijo te dni rekorden obisk ljudi, ki potrebujejo pomoč zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja in nesreč; a najhujše, se bojijo, šele prihaja. Zato opozarjajo na nujno samozaščitno ravnanje – v prvi vrsti izogibanje soncu in pitje zadostnih količin tekočine.

Okoli sto obolelih, 150 poškodovanih in 100 do 150 hitrih pregledov – takšna je zadnje dni dnevna statistika mariborskega urgentnega centra; številke pa se z vsakim dnem visokih temperatur še povečujejo, ugotavlja njegov predstojnik Gregor Prosen: "Številke zlagoma rastejo in so bolj ali manj rekordne. Vseeno je to šele začetek in se bojim da najhujše zaradi vročinskih stanj šele prihaja."

Pomoč poišče veliko bolnikov, pri katerih je vročina dodatno poslabšala njihove osnovne zdravstvene težave: "Prihajajo tako z dihalnimi kot težavami krvnožilnega sistema. Še posebej nas je strah za starejše, ki ne morejo, skomunicirat, da jim je vroče, pa počasi lezejo v vročinski udar," še pravi Prosen. Več je tudi nesreč: "Različne poškodbe: vreznine, opekline, prometne nesreče, tako da moram priznati, da sem to poletje zelo na trnih."

V prihodnjih dneh bodo temperature po napovedih sicer nekoliko nižje, a še zmeraj visoke - zato, svetuje Prosen: "Čim manj direktne izpostavitve soncu, obilna hidracija, pazit tudi na klimatske razmere v samih stanovanjih, zvečer prezračit, da se vsaj malo ohladi, čez dan vklopit klimo," izpostavlja Prosen. A tudi s klimo previdno in preudarno!