Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Jeseni bi lahko začeli urejati mariborski Vojašniški trg. Mariborska občina sicer še čaka na sofinancersko pogodbo Ministrstva za okolje in prostor. Ker ta trenutek še potekajo usklajevanja med občino in ministrstvom, se dela še niso mogla začeti.

Celotna vrednost obnove Vojašniškega trga z objekti je ocenjena na 4 cele 6 milijona evrov, občina pa pričakuje 80 odstotkov sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Projekt zajema obnovo Vojašniškega trga z infrastrukturo, rekonstrukcijo objekta Vojašniški trg 3 – za namen recepcije in sanitarij Lutkovnega gledališča Maribor in Minoritske cerkve, 800 tisoč evrov vredno obnovo Sodnega stolpa, Vojašniške ulice in objekta, predvidenega za Vinogradniški muzej. Arhitekt Jurij Kobe iz podjetja Atelier arhitekti, kjer so pripravili idejno zasnovo oz. izvedbeni projekt, pravi, da želijo vzpostaviti sklop prizorišč, ki bodo imela večnamensko funkcijo.

Kot rečeno, bo tudi Sodni stolp deležen obnove; obnovili bodo njegovo zunanjost, v notranjosti pa bodo v v pritličju uredili prizorišče in povezavo z zgornjim nadstropjem, kjer bi lahko bil razstavni prostor. Ob tem bo vzpostavljena tudi povezava s prostorom zunanjega letnega avditorija, tako da bodo prizorišča prostorsko oz. funkcionalno povezana. Začetek prenove je načrtovan oktobra, trajala pa bo predvidoma okrog 10 mesecev. Občina trenutno ponavlja postopek javnega naročila za izbiro izvajalca gradbenih del. Dela naj bi končali do jeseni 2020, do konca tega leta pa naj bi dokončali celoten projekt prenove Vojašniškega trga z objekti.