Železnica Pragersko Hodoš Foto: MMC RTV SLO
Železnica Pragersko Hodoš Foto: MMC RTV SLO

Zaradi nerazumno dolgega čakanja na okoljevarstveno soglasje se izvedba projekta posodobitve vozlišča Pragersko zamika. Zahtevek za pridobitev okoljevarstvenega in vodnega dovoljenja je bila na ARSO vložena že maja leta 2017, a ga še vedno ni. Če ga ne bodo pridobili do najkasneje septembra letos, se lahko zgodi, da bodo že zagotovljena sredstva, 63,2 milijona evrov, od tega jih bo 40 milijonov prispeval evropski regionalni sklad, prerazporejena v druge projekte.

Naročnici projekta, Direkciji republike Slovenije za infrastrukturo, za pridobitev gradbenega dovoljenja manjkata še okoljevarstveno in vodno dovoljenje. Emilija Placar Tušar z ministrstva za infrastrukturo je še vedno prepričana, da lahko projekt izpeljejo v roku, če soglasji pridobijo do septembra letos: "Smo v fazi, ko je treba narediti še dodatne analize na tem območju, to direkcija dela in če se vse po tej časovnici, ki je do neke mere res optimistična, ampak še vedno realna, bo projekt končan v zahtevanem obdobju. Dela bi lahko začeli januarja prihodnje leto in jih, glede na to, da bodo trajala predvidoma 25 mesecev, končali na začetku leta 2023."

Optimistična je tudi direktorica Agencije za okolje in prostor Lilijana Kozlovič: "Če bomo intenzivno sodelovali, je rok za oddajo vloge, še vedno realen."

Za izvedbo del je bila že izbrana družba RIKO iz Ljubljane. Projekt pa obsega gradnjo dveh peronov, ureditev podhoda s stopniščem in dvigalom, nadgradnjo tirov in tirnih naprav, nadgradnjo signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav, rekonstrukcijo postajnega poslopja in postavitev protihrupnih ograj. S tem pa bi se bistveno izboljšala kakovost bivanja Pragerčanov.