Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko so v Mariboru minuli ponedeljek vpeljali podaljšano plačevanje parkiranja v beli coni, je voznike neprijetno presenetila še podražitev pri plačilu z mobilnim telefonom za 15 odstotkov oziroma najmanj 10 centov. Novost je vznemirila še toliko bolj, ker ni bila napovedana. Mariborska občina je med predstavitvijo sprememb nikoli ni omenjala, Marprom in ponudnik storitve plačila s telefonom EasyPark pa sta informacijo o uvedbi provizije skrila v splošno obvestilo o spremenjenem režimu parkiranja, kjer je nihče ni pričakoval in je zato ostala spregledana.

Če prva ura parkiranja na parkomatu stane 80 centrov, pa s SMS-om zdaj stane 90 centov. Na Slomškovem trgu je cena na parkomatu 1,5 evra, z aplikacijo pa 1,70 evra. Naključni vozniki, ki so sodelovali v naši anketi so nezadovoljni. Višja cena za brezgotovinsko plačilo se jim zdi nepravična, nekateri bodo, kot so povedali, spet plačevali s kovanci na parkomati, drugi pa še redkeje hodili v center mesta.

Na Ptuju je plačilo parkiranja na parkomatu in prek sistema EasyPark enako, saj provizijo ponudniku plačuje koncesionar - Javne službe Ptuj.

Tudi v Mariboru provizija EasyParku doslej ni bremenila uporabnika, temveč jo je pokrivala občina. A je bila ta veliko nižja od sedanjih 15 odstotkov. Direktor Marproma Bernard Majhenič je namreč ob uvedbi sistema novembra 2017 dejal, da bo znašala 4,8 odstotka.
Na vprašanje, zakaj je provizija zdaj poskočila na kar 15 odstotkov in zakaj je prišlo do prenosa plačila z občine na uporabnike ter kakšna je pravna osnova za to, nam niso odgovorili ne na Marpromu ne na mariborski občini.

Z mariborske občine so sporočili, da razumejo nezadovoljstvo uporabnikov in da pripravljajo spremembe. Ker želijo, da čim več ljudi parkirnino plačuje negotovinsko, se bodo skušali s ponudnikom EasyPark dogovoriti o ugodnejših pogojih, ob tem pa preverili še ponudbo drugih ponudnikov brezgotovinskega plačevanja parkirnine. Občina je v letu 2018 iz proračuna za provizije EasyParku plačala nekaj manj kot 25 tisoč evrov, lani pa dobrih 32 tisoč evrov.