Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Medtem ko se dijaki v ponedeljek vračajo v šolske klopi, pa je vse več pozivov k ustavitvi postopkov zoper mariborske dijake, ki so po protestnem shodu v okviru pobude »Zahtevamo šolo« dobili plačilne naloge, mladoletni pa poziv na sodišče. Kaznovani sicer pozdravljajo tudi nekatere ponudbe za poplačilo kazni, še zmeraj pa trdijo, da s tem, ko so mirno zahtevali povratek v šolske klopi, niso storili nobenega prekrška.

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj izrazil željo, da bi – če je to mogoče – našli pravno podlago za ustavitev postopka, opozicijska stranka predlaga oprostitev, danes je podporo dijakom izrazil tudi mariborski župan Saša Arsenovič, ministrica za izobraževanje Simona Kustec pa: «Če me vprašate osebno vam lahko rečem samo to, da gre za mlade odrasle ljudi za katere vsekakor verjamem, da razumejo in tudi prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. To je tisti prvi korak v svet odraslosti«.

Dolgoletni ravnatelj mariborske II. Gimnazije Ivan Lorenčič pa je posvaril: »Zvoni zvonec. Namreč v državi, kjer vi kaznujete oziroma nameravate kaznovat otroke, ki hočejo v šolo, takrat je nekaj narobe«. Docentka na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko Emilija Stojmenova Duh, ki je na shodu izrazila podporo dijakov, zatrjuje, da kazni ne bo plačala, vložila pa je zahtevo za pravno varstvo. O političnem in drugem nabiranju točk po kaznovanju pa:«Takšen način se meni zdi zelo prozoren. Tako prozoren, da je celo žaljiv«.

Ena izmed mariborskih zasebnih zobozdravstvenih ambulant je pripravljena plačati kazni dijakom, ki so dobili 400 evrov globe, še nepolnoletni dijak mariborske II. Gimnazije Matic Gosak, ki je dobil poziv na sodišče, pa je zatrdil, da to zbiranje denarja razume kot protestno dejanje, saj z zbiranjem denarja kažejo, da jim ni všeč, kaj se dogaja. Ob tem pa znova podobno kot Emilija Stojmenova Duh še poudaril, da za kazni ni nikakršne podlage.