Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Finančno stanje mariborske občine je težko. Opozicija očita županu Saši Arsenoviču preambicioznost, ta pa odgovarja, da je treba letos pač stisniti zobe, saj se evropsko in državno sofinancirani infrastrukturni projekti prav letos končujejo. Ob tem pa pripisuje krivdo za finančne težave tudi podražitvam zaradi mednarodnih in domačih kriz, državnemu podfinanciranju in zamudam v izplačilu sofinancerskih sredstev za gradbene projekte. Hkrati pa miri, da razmere obvladujejo, vendar se opozicija boji finančnega zloma. Ob napovedanem rebalansu proračuna se tako v Mariboru obeta burna politična jesen.

Mariborski župan Saša Arsenovič obljublja, da bodo po rezih v financiranje več programov obveznosti na področju kulture in sociale poplačane v celoti. Športnim klubom, ki so dočakali veliko investicij, pa sporoča:

"Odločbe bodo šle ven za 100 odstotkov, vendar bomo letos financirali 135 tisoč evrov, to smo našli, tako da bodo trenerji na varni strani v 100 odstotkih. Tudi prostore smo dali že prej v 100 odstotkih. Razlika, 450 tisoč evrov, pa bo realizirana iz proračuna 2024."

Za marsikaj pa ne bo denarja. Na prihodnje leto se prenašajo letošnji projekti iz participativnega proračuna, za nazaj pa naj bi izplačali tudi letošnje štipendije, pri katerih bodo spremenili še kriterije. Opozicijo pa skrbi, da bo občini čez dva meseca zmanjkalo denarja za plače. Župan zatrjuje, da v roku poravnavajo vse tekoče obveznosti. Kakšno je torej stanje v občinski blagajni?

"Ni to moje delo, nimam te aplikacije, da bi videl znesek. Vse je plačano in za plače bo, ni nobenih skrbi," pravi Arsenovič.

Dodaja pa, da so se občinski uslužbenci odpovedali dodatkom za stalno pripravljenost in povečan obseg dela. Proračun krpajo tudi s prodajo nepremičnin in zemljišč. Oktobra pa bodo mestnim svetnikom predložili rebalans:

"Marsičemu smo se že odpovedali, na primer ureditvi plaž na Lentu, Benetk, ureditvi okoli Vodnega stolpa. Odpovedali smo se začasno tudi že mnogim razvojnim projektom in razpisom na področju urejanja prostora ..."

Dodatanih rezov tako ne napoveduje. Ocenjuje pa, da bo realizacija 194 milijonskega proračuna na koncu dosegla do 160 milijonov evrov.

Več pa v oddaji:

Maribor, imamo problem: župan Saša Arsenovič