Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na Ptuju poteka jubilejno že 60. kurentovanje, prvič uradno pod okriljem Unesca. Vrhunec pustega dogajanja bo danes, ko se bo ob 13. uri začela mednarodna karnevalska povorka. Vsem, ki se odpravljate na Ptuj svetujemo, da se od doma odpravite najmanj pol ure prej in se sprehodite skozi okrašeno mesto, poskusite kak krof in si pravočasno priskrbite platnene robce, da boste lahko obdarili kurente. To namreč pravim kurentom veliko pomeni, so nam zaupali.

Letošnji že 17. princ karnevala Darko Cafuta, kurent oziroma korant že od mladih nog, pravi, da ima vsako leto novo ježevko z robci. "Tisti kurant je bil glavni na vasi in letos so na Ptuju poskrbeli za robce."

Ježevko si pravi kurenti naredijo sami, so povedali v naš mikrofon: "Se držimo tradicije, da kar si lahko kurent sam naredi, naredimo sami. Mislim, da bi me sram bilo, če bi imel iz mašine ven zdrejano ježevko."

Princ karnevala bo na čelu mednarodne karnevalske povorke. V njej bo na ogled več kot dva tisoč mask. Od tradicionalnih s kurentom na čelu do karnevalskih, ki znajo dobro orisati domače družbeno zlasti politično dogajanje. Gre za pravo pašo za oči, pravi etnolog doktor Aleš Gačnik: "Karnevalske maske so lepe, všečne, spektakularne."

Mednarodna povorka je vrhunec pustnega dogajanja in prava paša za oči, zato organizatorji na Ptuju popoldne pričakujejo kakih 50 tisoč ljubiteljev fašenka in mask.