Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi upada storitev na poštnih okencih se je Pošta Slovenije že pred leti lotila preoblikovanja svoje mreže poslovalnic po državi. Do konca leta namerava med drugimi zapreti ali preoblikovati tudi 5 poslovalnic v Mariboru. Tri izmed njih bodo vrata zaprle že z naslednjim mesecem.

Od leta 2012 je Pošta Slovenije zaradi racionalizacije stroškov poslovanja preoblikovala 140 poslovalnic, zaprla pa 58. S tako imenovano optimizacijo omrežja, ki ne prinaša dobička, bodo še nadaljevali, napoveduje direktorica področja tehnologije in globalne logistike Darja Ljubec. »Mi imamo še kar ogromno lastnih pošt, čez 70 odstotkov. Tuje poštne uprave imajo že pod 1 odstotek lastnih pošt, ostalo imajo franšizne, pogodbene pošte in podobne zadeve.«

Do konca leta 2022 bo tako na udaru še 94 poštnih poslovalnic, samo letos jih bo vrata zaprlo 14. Med njimi s prvim oktobrom tudi 3 poslovalnice na območju mesta Maribor: "…na Tržaški, 2112 na naslovu Na trati 3 in 2109 na Trgu revolucije 8." Poleg naštetih, dodaja Darja Ljubec, do konca leta kljub ostremu nasprotovanju krajanov čaka zaprtje tudi poslovalnico v Malečniku. Krajanom, ki so pred časom v primeru zaprtja protestno zagrozili celo z zaporo ceste, bo po novem na voljo tako imenovana pismonoška pošta: "To pomeni, da si bodo lahko dejansko uporabniki naročili storitev na dom – dostavo, vplačilo, oddajo pošiljke in tako naprej."

Do konca leta bo, kot je načrtovano, svoj status spremenila tudi poštna poslovalnica v Radvanju pod Pohorjem, še napoveduje Darja Ljubec: "Intenzivno iščemo pogodbenika skupaj z občino in upam, da bomo našli kandidata, ki bo prevzel poštno dejavnost v okvir svoje dejavnosti, ki jo sicer opravlja."

Še to: po zagotovilih zaposleni za poštnimi okenci zaradi preoblikovanja ali zaprtja poštnih poslovalnic ne bodo ostali brez dela.