Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Zveza prijateljev mladine Maribor je z današnjim dogodkom Neresno olimpijado z Lekovim živžavom na mariborskem Trgu svobode zaokrožila poletno počitniško dogajanje za otroke in mladino. Poleti je mariborska Zveza na letovanje peljala 1681 otrok in mladostnikov, to je 519 več kot v lanskem, tudi s koronavirusom zaznamovanem, letu.

Na letovanje v Poreč so v šestih izmenah peljali 1584 otrok, na Pohorje pa v dveh izmenah 97. Predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Nina Babič ob tem dodaja, da so v sklopu Doma ustvarjalnosti za več sto otrok izvedli še vrsto drugih aktivnosti: »Organizirali smo 54 izletov, več tematskih delavnic za različne starosti otrok in mladostnikov, vsak dan vsaj dve likovni delavnici, vse to ob programu Prileti na Pohorje.« Tudi 220 prostovoljcem gre pripisati zasluge, da je ustvarjanje in druženje mladih potekalo nemoteno. Da so otroci željni tovrstnih programov, izpostavlja koordinatorica Kornelija Kaurin: »Otroci so bili zaradi epidemije dlje časa vsaksebi, zato se vidi, da potrebujejo druženje, veselje in smeh.«

Lani je bilo namreč takega druženja manj. Na državni ravni je v 15-ih letoviščih Zveze prijateljev mladine Slovenije letovalo okoli 7000 otrok manj kot sicer. Državna sekretarka zveze Breda Krašna pravi, da ocenjujejo, da jih bo letos od 10 do 12 tisoč, torej vsaj toliko kot v predkoronskem letu 2019. Ob tem izpostavlja, da je epidemija na mladih pustila negativne posledice, saj je imelo na letovanjih veliko otrok psihične težave.Tudi zaradi tovrstnih težav predsednica ZPM Slovenije Darja Groznik ob začetku šolskega leta opozarja: »Šole morajo biti zadnje, ki se v primeru poslabšanja epidemioloških razmer zaprejo, in prve, ki se odprejo, ko se ukrepi začnejo rahljati.« V nasprotnem se lahko epidemija covida prelevi v epidemijo duševnih bolezni otrok, je še opozorila Groznikova in med drugim pozvala h krepitvi svetovalnih služb, ki bodo te izzive ustrezno reševale.