Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor
Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor

Na razpis za gradnjo mariborskega Centra Rotovž, kjer bo ob sodobnih prostorih knjižnice še art kino in prostor za Umetnostno galerijo Maribor, je prispelo sedem ponudb. Medtem ko izbirajo izvajalca, pa potekajo aktivnosti na odprtje začasnih knjižničnih prostorov v trgovskem centru City, potem ko so knjige iz rotovške knjižnice tja nedavno preselili s pomočjo žive verige.

Kdo bo izvajalec del?

Za gradnjo Centra Rotovž so ponudbe oddali Pomgrad, Kolektor Cestno podjetje Nova Gorica, VG5, CGP, Strabag, Makro 5 gradnje in Dema Plus. Po javno dostopnih podatkih je najugodnejšo oddalo murskosoboško podjetje Pomgrad – dela naj bi opravili za nekaj manj kot 22 milijonov 900 tisoč evrov, najdražja ponudba pa je 26 milijonov 374 tisoč evrov. Izbirni postopek še ni končan; na mariborski občini bodo pregledali dokumentacijo, kdaj bodo izbrali izvajalca, pa je težko napovedati. A začetek del je predviden v začetku prihodnjega leta. Kot je znano, je okvirno ocenjena vrednost projekta Centra Rotovž 25,4 milijona evrov, gradnjo pa bosta v polovičnih deležih financirali občina in država.

Nadomestno lokacijo knjižnice bodo odprli 20. decembra

Medtem je v trgovskem centru City, ki bo v času gradnje začasna lokacija rotovške knjižnice, že polovica gradiva, pravi direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak: »Čaka nas še preselitev druge polovice gradiva, ki ga bomo selili v skladiščne prostore na Zagrebški cesti. Tam prostori še niso pripravljeni, čakamo še na montažo opreme, tako da se bomo prilagodili delu, ki tam poteka.« Upajo, da bodo dela končali do 20. decembra, ko bodo predvidoma odprli nadomestno knjižnico v Cityju. Do takrat izposoja knjig v rotovški enoti ni mogoča, tudi čitalnica je zaprta, je pa odprta rotovška Pionirska knjižnica. »Bralci še vedno mislijo, da je zaprta tudi Pionirska knjižnica, a ta ostaja na tej lokaciji tudi med gradnjo, saj ta objekt ni del investicije,« pojasnjuje Turjakova.

Center Rotovž naj bi odprli leta 2024.