Foto: Twitter/Ministrstvo za javno upravo
Foto: Twitter/Ministrstvo za javno upravo

Za mobilno digitalno potrdilo smsPASS je po novem mogoče zaprositi tudi na večjih cepilnih mestih, finančnih uradih in enotah centrov za socialno delo. Po zagotovilih ministrstva za javno upravo bo omogočalo tudi dostop do tako imenovanega evropskega cepilnega potnega lista. Na upravnih enotah, kjer si je poleg smsPASSa mogoče pridobiti tudi digitalno potrdilo SIGEN-CA, se še vedno soočajo z velikim navalom strank, vzrok za težave pa je včasih tudi njihova neinformiranost, kaj digitalno potrdilo sploh pomeni.

Pogosto se zgodi, da pridejo občani na upravno enoto s pričakovanjem, da bodo tam dobili potrdilo o cepljenju ali negativnem testu, in ne vedo, da digitalno potrdilo šele omogoča dostop do potrdil, ki si jih natisnejo sami. Načelnica UE Pesnica Nevenka Vujačić dodaja, da nekateri niti nimajo tehničnih pogojev za to: "Največji problem, s katerim se srečujemo, je, da ljudje, ki pridejo po digitalno potrdilo, doma nimajo računalnika ali naslova elektronke pošte, pa tudi tiskalnika nimajo."

Nemalokrat se zgodi, da si oseba po pridobitvi digitalnega potrdila tega ne zna namestiti na računalnik; v teh primerih jim večinoma pomagajo njihovi mlajši sorodniki.

Zaradi veliko vlog so upravne enote odprle dodatna okenca in podaljšale uradne ure; nujno je predhodno telefonsko naročanje, pojasnjuje načelnik UE Lenart Jožef Kraner: "Ob sredah zdaj poslujemo do 18. ure, na termin se pri nas čaka približno teden dni, digitalno potrdilo pa izdajatelj izda v desetih dneh od potrditve."

Pot do smsPASSa je praviloma krajša in je enostavnejši za uporabo, zato ne preseneča, da na mariborskem cepilnem mestu sprejmejo tudi več kot 1000 vlog na dan, naročanje pa ni potrebno. Prav tako bo smsPASS po besedah Petra Gruma z ministrstva za javno upravo uporabniku omogočal dostop do t. i. evropskega cepilnega potnega lista, in sicer "prek portala zVem, naložil si ga bo v svojo mobilno aplikacijo, tako imenovano denarnico, in z njim bo lahko potoval v države članice Evropske unije."

Seveda v tiste države, za katere bo uporabnik izpolnjeval pogoje za vstop.

O pridobivanju digitalnega potrdila smo govorili tudi v današnji Radijski tribuni.

Kako do digitalnega potrdila?