Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Mariboru si z več ukrepi želijo povečati število ljudi, ki za svojo pot izberejo kolo ali mestni avtobus. Trajnostne oblike prevoza promovirajo tudi v Centru mobilnosti, ki deluje že pet let. Občina bo v prihodnjih petih letih zanj namenila 175 tisoč evrov.
Namen Centra mobilnosti, ki ga je mariborska občina odprla leta 2013 in ga vodi Mariborska kolesarska mreža, je doseči, da bi več ljudi uporabljalo javni prevoz, kolesarilo in pešačilo. "Glavni namen Centra je izvajanje aktivnosti promocije trajnostne mobilnosti in nalog, ki so za Center opredeljene v Načrtu za kakovost zraka," pojasnjuje Marjeta Krištofić Jamnik z MO Maribor.
V Centru mobilnosti tako predvsem informirajo o trajnostnih oblikah prevoza, progah mestnega avtobusnega prometa in voznem redu, ter o kolesarskih poteh, obenem pa kolesa tudi izposojajo in popravljajo. Cilj mariborske občine pa je tudi, "da bi povečali število izposoj koles in storitev servisa koles v Centru mobilnosti ter da bi Center dajal tudi predloge in pobude za urejanje prometa v mestu," dodaja Krištofić Jamnikova. Center mobilnosti deluje na Partizanski 21.

V Mariboru pa si tudi sicer prizadevajo izboljševati prometno infrastrukturo, zlasti za trajnostne načine prevoza. Do prihodnjega leta bodo s pomočjo evropskih sredstev uredili 17 kilometrov kolesarskih poti. Še letos pa bodo dodatne parkirne prostore namenili za ureditev polnilnih mest za električna vozila.