Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na šolah so danes del pouka namenili dejavnostim za več strpnosti in nenasilja. Osnovne in srednje šole so dan kulture nenasilja in strpnosti izvedle v skladu z okrožnico pristojnega ministrstva, ki je sledila porastu medvrstniškega nasilja in povečanemu številu groženj, uperjenih zoper učitelje in ravnatelje.

Česa so se naučili na predavanju in delavnici z naslovom »Če ne veš, vprašaj«, so nam povedali osmošolci OŠ Kamnica Anja, Deja in Ian: "Na koga se lahko obrneš, če se kaj takega dogaja, koga lahko vprašaš in kako pomembno je, da imaš v svojem življenju več oseb, ki se jim lahko zaupaš. Seznanili smo se s pomembnimi informacijami o medsebojnih odnosih in strpnosti. Veliko otrok se srečuje z nasiljem in dobro bi bilo, če bi imeli koga, s komer se lahko pogovorijo ali ga vprašajo za mnenje, če niso preprričani, ali je to, s čimer se soočajo, v redu."

Katere oblike nasilja so mladi že opazili? "Večinoma se med seboj zmerjajo, ponižujejo ali kregajo. Nasilje pa včasih usmerijo tudi proti seebi, npr. z rezanjem, zaradi različnih razlogov."

Otroci so v stiski tudi zaradi novic o nasilnih dogodkih, ki si jih pogosto ne znajo razložiti, "zato jih usmerjamo v pravo smer, jih učimo strpnosti, sočutja, odgovornosti, spoštovanja," pravi svetovalna delavka OŠ Kamnica Katja Golubič.

V šolah so dan kulture nenasilja in strpnosti pripravili na hitro, saj je okrožnica ministrstva prišla šele v sredo popoldne, petkovih obveznosti pa je bilo veliko, poudarja ravnatelj Tomaž Čeplak: "Pri nas smo imeli tudi zaključek bralne značke, fotografiranje vseh razredov in več preverjanj znanja. Veliko stvari, a nam je uspelo."

In upajo, da bo zdaj več mladim bolj jasno, kaj je sprejemljivo in kaj ne in kam se lahko obrnejo po pomoč.