20. marca zaznamujemo svetovni dan ustnega zdravja. Delo zobozdravstvene preventive v mariborskem zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca je namenjeno ohranjanju ustnega zdravja najmlajših, otrok od prvega leta in dijakov do konca srednje šole. Moto dneva je Za zdrave zobe, ščetko v roke.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Skrb za zdrave zobe in zdravo ustno votlino se začne takoj po rojstvu, pravi diplomirana medicinska sestra s specialnimi znanji v promociji zobozdravstvene vzgoje Natalija Horvat:
"Prve mesece oziroma prva leta življenja, navajajo starši otroka na pravilno in redno ustno higieno, izbirajo tudi ustrezne pripomočke." Otrok, ki se je navajal ustne higiene v družini in bil deležen tudi preventive in vzgoje njihovega kabineta, ki jo izvajajo po šolah in vrtcih, praviloma zna skrbeti za zobe in ustno votlino. Zdravstveno vzgojni material je bistvenega pomena in prilagojen mora biti starosti otrok: "Od zgodbic, pobarvank, plakatov, večjim pa prikažemo kar power point, da vidijo stvari bolj realno," še dodaja Natalija Horvat.

Otrokom svetujejo zelo različno, saj imajo tudi različne težave; težave z ustno higieno pa imajo tudi odrasli: "Seveda vemo, da beležimo porast paradontalne bolezni med odraslimi, ampak kabinet je namenjen samo otrokom. Otrokom, ki imajo težave pri ustni higieni in pa otrokom, ki nosijo ortodontski aparat, saj vsi vemo, da ga je zelo težko čistiti," pravi zobozdravnica Polona Ivanič. Katja Grubelnik hodi s šestletno hčerko redno k zobozdravniku, pa tudi v preventivni kabinet. "Prve zobke je moja hčer dobila pri štirih mesecih, zdaj pri šestih letih pa nima niti ene luknjice. Redno hodimo k zobozdravniku in tudi v kabinet."

Zdravi zobje in dlesni predstavljajo izjemen pomen v celotni zdravstveni oskrbi tako mladih kot starejših, ustno zdravje je namreč neločljiv del splošnega zdravja.