Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je 5. februarja Nova KBM postala 100-odstotna lastnica Abanke, sta se obe banki 1. septembra tudi uradno združili. Operativna združitev je predvidena za začetek naslednjega leta, do takrat pa bo v Novi KBM in Abanki potekalo poenotenje produktov in storitev ter bančne mreže. Združitev pa prinaša tudi optimizacijo organizacijske strukture in delovnih procesov, kar med drugim pomeni tudi zmanjšanje števila zaposlenih.

Kot so pisno sporočili iz Nove KBM, je optimiziranje na več področjih običajen korak, ki sledi združevanju. Zmanjševanje zaposlenih so pričakovali tudi v Sindikatu bančnih delavcev, kjer pravijo, da z upravo sodelujejo korektno in v skladu s socialnim dialogom. "Sproti nas obveščajo o zadevah, recimo, za letos so rekli, da bo še do 30 odpustov, za naslednje leto še niso predstavili programa, tako da čakamo," je pojasnil predsednik Sindikata bančnih delavcev Tomaž Boltin.

Nova KBM število zaposlenih zmanjšuje že od leta 2010, v zadnjih petih letih, odkar je banko kupil ameriški sklad Apollo, za približno sto na leto. Pri tem v upravi Nove KBM poudarjajo, da bodo tudi v prihodnje dajali prednost mehkim metodam ali prerazporeditvam. Tega si želijo tudi v Sindikatu bančnih delavcev. "Najboljše je, ko gredo ljudje na borzo in potem v penzijo. Želimo si, da bi bilo tega največ, ker je to dejansko najbolj mehka oblika odpusta," še pravi Boltin.

Kjer to ni mogoče, tako v upravi Nove KBM kot sindikatu pojasnjujejo, da se za presežne zaposlene trudijo zagotoviti pogoje, ki so ugodnejši od zakonsko predpisanih.