Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pandemija novega koronavirusa je močno udarila tudi po slovenskih vinarjih. Po podatkih kmetijskega ministrstva so imele velike kleti v času razglašene epidemije od 30- do 40-odstotni padec prodaje v primerjavi z letom prej, tistim vinarjem, ki so odvisni predvsem od gostinstva, pa se je prodaja povsem ustavila, zato v kleteh ostajajo ogromne količine neprodanega vina. Na pristojnem ministrstvu pripravljajo ukrepe za rešitev vinskega sektorja, med temi so zelena trgatev, destilacija in krizno skladiščenje vina.

Glavni cilj zmanjšati zaloge vina

Letošnje leto je posebno tudi za vinogradniško panogo, ugotavlja direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek in dodaja, da je glavni cilj vseh treh ukrepov zmanjšati zaloge vina: »Če se pojavijo zaloge, sledi padec cen. Spomnimo, da smo na Štajerskem leta 1998, ko je bil izredno bogat letnik, skoraj 10 let potrebovali da se je trg znova vzpostavil in so cene postale vzdržne, zato je velika bojazen, kaj bo po letu 2020.»

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je za ukrep zelene trgatve, s katerim se najbolj mudi, saj jo je treba opraviti do sredine avgusta, prejela 296 vlog za skupaj 328 hektarjev vinogradniških površin. Nekaj več vlog so prejeli iz vzhodnega dela Slovenije, in sicer 188 za 203 hektarje. »Interes je bil zlasti v skupini vinogradnikov, ki nimajo fiksnih pogodb, odkup grozdja se je namreč na Štajerskem bistveno zmanjšal,« je še povedal Andrej Rebernišek.

Ptujska klet je odkup grozdja prepolovila, tudi v Ormožu so zmanjšali odkup grozdja za 30 odstotkov. Zato so se vinogradniki na tem koncu v večji meri odločili za ta ukrep.

Izplačila oktobra

Po nekaterih ocenah vinogradnik zaradi zelene trgatve izgubi 3215 evrov dohodka na hektar, k temu pa je treba prišteti še neposredne stroške ročne odstranitve grozdov, kar je ocenjeno na 780 evrov na hektar, za kemično ali strojno trgatev se stroški priznajo na podlagi računov, skupaj torej nekaj manj kot štiri tisoč evrov na hektar. Država bo nato vinogradnikom povrnila polovico tega zneska. Za omenjeno subvencijo je država zagotovila 600 tisoč evrov.

Po 10. avgustu si bodo predstavniki Agencije republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja ogledali razmere na terenu in ocenili, kolikšno nadomestilo pripada posameznemu vinogradniku, do konca septembra naj bi jim izdali odločbe, nato pa že na začetku oktobra izplačali nadomestila.