V Lutkovnem gledališču Maribor bo jutri na ogled zelo zanimiv medgeneracijski dokumentarno-gledališki projekt Sprehod skozi čas. Ideja zanj je nastala na podlagi predstave z imenom Georges avtoric Julike Mayer, lutkovne ustvarjalke iz Nemčije in Mylene Benoit, koreografke iz Francije, v predstavi pa so se jima pridružili še učenci z osnovne šole Toneta Čufarja v Mariboru in pa starostniki iz Doma Danice Vogrinec.

Foto: Radio Maribor/Matej Lah
Foto: Radio Maribor/Matej Lah

Uprizoritev raziskuje odnos med preteklostjo in sedanjostjo ter oživlja lutke iz predstav, ki niso več žive. Med nastajanjem projekta se ustvarjalci – s pomočjo nežive lutke in lastnega telesa – sprašujejo o odnosu do časa in zgodovine, o tem, kako smo med seboj povezani in kako lahko o tem spregovorimo skozi umetnost. Tekom projekta, opaža Julika Mayer,
»lahko občutimo, da je res vsakdo, ki sodeluje pri tem projektu, res vključen, z dušo in telesom sodeluje in poskuša čim bolj pripomoči k temu, da bi projekt res zaživel in dobil svoje mesto.«Lutkovni in plesni izraz pomagata vsem sodelujočim in občinstvu tkati vezi med izkušnjami, spomini, pričakovanji in domišljijo. »Izkušnja, ki so jo doživeli in jo doživljamo vsi skupaj z njimi ima neprecenljive vrednosti in lahko si samo želimo še takšnih projektov,« pravi o sodelovanju njihovih učencev ravnateljica šole Špela Drstvenšek. Koreografinja Mylene Benoit je prvič v Sloveniji prav zaradi projekta Sprehod skozi čas in ugotavlja: »Ko se bom vrnila v Francijo, bom vsem pripovedovala, kako delujejo šole v Sloveniji, kako teater, kako ljudje sodelujejo med seboj, o odnosih med moškimi in ženskami – vse je bilo zelo pozitivno.« Projekt Sprehod skozi čas je povezal umetnike, otroke in starostnike in to je nova izkušnja dela in povezovanja tudi za Lutkovno gledališče Maribor. Projekt je omogočil Francosko-nemški kulturni sklad v sodelovanju s Francoskim inštututom v Sloveniji, Goethe Institutom Ljubljana, Lutkovnim gledališčem Maribor, osnovno šolo Toneta Čufarja in Domom Danice Vogrinec.