V Hiši Stare trte na mariborskem Lentu je po novem moč doživeti 450-letno zgodbo najstarejše trte sveta tudi skozi virtualna očala. Virtualno doživetje obiskovalce prelevi v Staro trto in jih popelje skozi čas od leta 1570 do danes. Zavod za turizem Maribor je novost v mariborski turistični ponudbi razvil v okviru projekta za inoviranje kulturne dediščine Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, v njem pa sodelujeta tudi občina Sveta Trojica v slovenskih goricah in Pokrajinski muzej Maribor.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Nadenite virtualna očala in se potopite v virtualno resničnost Guinnessove rekorderke. Prelevite se v najstarejšo trto na svetu in doživite njeno 450- letno življenjsko zgodbo, je vabilo, s katerim Zavod za turizem Maribor vabi k najnovejšemu turističnemu produktu. Vodja projekta digitalizacije Urška Rožič: »Prav tako nam je pomembno, da vidite to obdobje skozi 450 let, kako se je spreminjala okolica Stare trte, vključili pa smo tudi zgodovinske like. Staro trto opazujemo tudi skozi štiri časovna obdobja.«

Tako so se že povezali z Pokrajinskim muzejem Maribor, kjer bodo svojo ponudbo nadgradili z digitalno interaktivno mizo, ki bo predstavila prehranjevalne navade skozi stoletja. Direktorica muzeja dr. Mirjana Koren: »Meni se zdi ta projekt fantastičen, saj nekaj pridobi kulturni sektor, nekaj pa turistični sektor. Največ pa seveda obiskovalci.«

V Sveti Trojici v Slovenskih goricah pa bodo na njihov občinski praznik konec maja prvič uporabili tehnologijo video projekcije na pročelje cerkve s samostanom. »Gre za šestinpetdeset metrov visoko in trideset metrov široko projekcijo, ki bo povzela vse dogajanje od velikega poka do legende o treh lučkah na vrhu hriba,« pa pravi župan David Klobasa.

V Hiši Stare trte imajo trenutno na voljo štiri virtualna očala, naročena pa so še dvojna, saj bi se radi z njimi pojavili na različnih turističnih dogodkih doma ali v tujini. Projekt je v celoti stal 125 tisoč evrov.