Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Občina Maribor je tudi za meseca maj in junij gostince zaradi epidemije v celoti oprostila plačila najemnine za uporabo gostinskih vrtov, tudi za razširjen del. S tem so se odzvali na njihovo pobudo in težak položaj te panoge.

Gostinci so za celotno leto 2021 predlagali tudi 30-odstotno znižanje nadomestila za razširjen del terase, vendar na občini pravijo, da bodo ukrepe sprejemali glede na stanje in potrebe, saj to tudi zanje predstavlja veliko finančno breme.

Gostinstvo je zaradi epidemije med najbolj prizadetimi panogami, zato gostinci od države in lokalnih skupnosti pričakujejo, da jim bodo pomagali se znova postaviti na noge. Mariborska občina jih je že lani v času epidemije oprostila plačila nadomestila za uporabo gostinskih teras, oprostitev pa bo po županovem sklepu veljala tudi letos za meseca maj in junij. Mnogi gostinci, ki poudarjajo, da je prihrankov do zdaj zmanjkalo, pravijo, da gre za dobrodošlo pomoč.

In posledično tudi prihodka, zato Devana pravi, da so razmere komaj vzdržne. Nadaljnji ukrepi, tudi morebitno znižanje nadomestila za razširjen del terase, pa bodo po besedah župana Saša Arsenoviča odvisno od stanja v prihodnjih mesecih. Ob tem župan poudarja, da gre za veliko pomoč s strani občine, ki močno vpliva na proračun. O številkah za zdaj ne more govoriti, je pa že v pripravi izračun vpliva na mesečne prihodke občine.