Foto: BoBo
Foto: BoBo

Občini Hoče Slivnica je uspelo pridobiti vsa potrebna zemljišča za območje, na katerem naj bi se v prihodnjih letih širila Magna. Ta je v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Do odkupa pa bo zemljo upravljala občina.

Celotno območje, predvideno za gradnjo celotne Magnine tovarne v občini Hoče Slivnica, obsega 92 hektarjev. Na približno 14 že stoji lakirnica, lastništvo preostale zemlje pa je občini uspelo urediti prejšnji teden. Pri dveh lastnikih je bila žal potrebna razlastitev, težava pa je po besedah župana Marka Soršaka nastala pri ceni. Pogajanje za ceno pa ni bilo mogoče, saj je občina dobila denar za odkupe od države in je bila odkupna cena tako odvisna od predhodne cenitve. Soršak še zagotavlja, da razlaščenca zemlje nista uporabljala v kmetijske namene.

Zemljo bodo za zdaj uporabljali kmetje

Do Magninega nakupa te zemlje jo bo občina dajala v najem kmetom. Kdaj bo multinacionalka zemljišča odkupila ni znano, jasno pa je, da bo občina prejeto kupnino morala vrniti državi.

Gozd v Rogozi ni več ogrožen

Ureja pa se tudi v preteklosti sporno nadomeščanje kmetijskih zemljišč. Namesto s krčenjem gozda v Rogozi, naj bi jih del nadomestili s posekom na območju daljnovodov v Kidričevem.