Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Parkiranje na osrednjem parkirišču pod spodnjo postajo Pohorske vzpenjače bo po novem stalo 2 evra na uro, to je evro več kot doslej, načrtujejo na občini. Prav tako dva evra bo treba odšteti za uro parkiranja na manjšem parkirišču pod hotelom Habakuk, kjer 2-urno brezplačno parkiranje ne bo več mogoče. O spremembah bodo odločali mariborski svetniki na seji prihodnji teden.

Dva evra bo tako treba odšteti za uro parkiranja na obeh parkiriščih, ki sta najbližje Pohorski vzpenjači. Če bo mestni svet potrdil predlog županstva, se bo na glavnem parkirišču parkiranje podražilo za sto odstotkov, na manjšem – pod Habakukom – pa za več kot trikrat, s 60 centov na dva evra na uro, pri čemer tam prvi dve uri parkiranja ne bosta več brezplačni.

Z občine podrobnejša pojasnila o tem, zakaj so se odločili za to potezo, še čakamo. In čeprav morajo mestni svetniki o teh spremembah šele odločati – te so navedene v Odloku o urejanju prometa v občini, ki bo šel v prvo branje –, pa so se že lotili preurejanja parkirišča pod hotelom Habakuk.

Ranko Šmigoc, direktor Marproma, ki upravlja parkirišče, pojasnjuje, da bodo po novem pohodniki in drugi obiskovalci območja pod Pohorjem lahko prvi dve uri z označenim časom prihoda brezplačno parkirali le na parkirišču pod hotelom Arena, kjer je na voljo sto parkirnih prostorov. Šmigoc pravi, da ugotavljajo, da je to število povsem ustrezno, sicer pa da so načrtovane spremembe v skladu s prometno oziroma parkirno politiko in usmeritvami mariborske občine. Podražitve in sprememba režima parkiranja pa naj ne bi vplivali na smučarje, saj bodo ti s smučarsko vozovnico lahko, tako kot doslej, pod Pohorjem parkirali brezplačno.