Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V sodnem procesu v zadevi Luka Zadar, v katerem sedijo na zatožni klopi nekdanji vodilni v propadlih cerkvenih holdingih Zvon 1 in Zvon 2, se znova zapleta. Potem ko je obramba predlagala, da se pridobi mnenje izvedenca ekonomske in finančne stroke, se zdaj s pridobljenim mnenjem ne strinja in ga želi na vsak način zavreči in se izogniti zaslišanju izvedenca. Zaslišan je bil tudi predsednik nadzornega sveta podjetja I. J. storitve, ki je bilo posrednik pri poslih z luko, in je povedal, da je podpisal nekaj, česar sploh ni prebral.

Sodišče je tokrat zaslišalo Roberta Lubeja predsednika nadzornega sveta podjetja I. J. Storitve in nekdanjega taksista pri podjetju Taxi Plus, ki je po manevrih propadlih Zvonov, postalo lastnik Luke Zadar. Lubej je pričal, da je v podpis neznane pogodbe pri notarju privolil zaradi usluge. Izjavil pa je tudi, da podjetja I. J. Storitve in drugih povezanih podjetij ne pozna.
Zapletlo pa se je pri izvedenskem mnenju. Sodišče je za izvedenca ekonomske in finančne stroke izbralo znanega stečajnega upravitelja Draga Dubrovskega, to pa obrambi ni pogodu. Še manj pa so se zagovorniki obtoženih strinjali z njegovim mnenjem, ki danes ni bilo predstavljeno in pojasnjeno, so pa ga označili za pristranskega, strokovno vprašljivega in z napačnimi podatki. Okrožni državni tožilec Iztok Krumpak vse navedbe zavrača in pojasnjuje, da obramba podaja dokazno oceno, kar pa je, kot pravi, stvar zaključne besede. Dodaja, da se z zaključki obrambe ni mogoče strinjati in da so popolnoma proti do zdaj predstavljenim dokazom.

Obtoženi Franc Ješovnik, nekdanji direktor Zvona 2 in cerkveni menedžer, pa je celo namigoval, da naj bi izvedensko mnenje spisal kar tožilec sam. Krumpak pa je na to odgovoril, da gre za insinuacije, ki ne temeljijo na dejstvih, in da je to očitno njihov način obrambe.

Sicer pa je obramba predložila tudi svoje strokovno mnenje, ki pa je v primerjavi z obširnim izvedenskim mnenjem Dubrovskega izredno kratko in po mnenju tožilca ne bi smelo vplivati na zadevo. Dubrovski bo odgovoril na pripombe obrambe in se opredelil tudi glede predloženega strokovnega mnenja na prihodnji obravnavi, ki bo konec januarja.