Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Odbojkarji Merkur Maribora so novi državni prvaki. V peti, odločilni tekmi so v domači dvorani ACH Volley premagali s 3:2 (-29, 19, 16, -24, 12) in s skupnim izidom 3:2 v zmagah osvojili svoj tretji naslov državnih prvakov ter prvega po letu 1993.

Zelo kakovostno državno odbojkarsko prvenstvo je v svojem zaključku postreglo s pravo dramo. Finalna serija na tri dobljene tekme, se je razpletla v petem, skrajšanem nizu zadnje v dvorani Tabor, ki je zasluženo pripadel Mariborčanom. Ti so tako prekinili 16-letno prevlado ACH Volleyja na slovenskih igriščih, z zmago pa se 17-kratnim prvakom, oddolžili za poraz v finalu letošnje srednjeevropske lige.

Varovanci Sebastijana Škorca, sicer najboljši že po rednem delu prvenstva, so v zmagah na posameznih tekmah že zaostajali 0:2, poleg tega imeli v času finalne serije obilo zdravstvenih težav, a predati se niso nikakor želeli. Po zaostanku so izid v zmagah izenačili na 2:2, tako da je odločala peta tekma v Mariboru, na kateri so zaradi psihološke prednosti in trenutne forme celo prevzeli vlogo favoritov.

Jim je pa to zagotovo ustvarilo tudi nekaj pritiska. To se je videlo v končnici prvega niza, v kateri so zapravili prednost 17:12, nato pa niso izkoristili treh zaključnih žog. Odločilna za vodstvo ACH sta bila na koncu as Mateja Köka in napaka domačih na koncu.
Toda v nadaljevanju so se gostitelji zbrali, sprostili in pokazali svojo kakovost. V drugem nizu gosti, pri katerih spet ni bil razpoložen korektor Božidar Vučićević, niso imeli nobenih možnosti. Začetnega naleta, Maribor je povedel z 8:4, niso zaustavile niti ljubljanske menjave. Na klop se je usedel tudi Vučićevič, ker pa napad brez njega oziroma njegovih napak ni bil dosti nevarnejši, se je pozneje vrnil v igro. A ni bil prav nič bolj razpoložen, Ljubljančani razloge za poraz lahko iščejo v njegovi slabi formi. Posledica tega je bila nemoč njegove ekipe v tretjem nizu, toda varovanci Matije Pleška so se v četrtem vendarle vrnili. Na izkušnje so ga v končnici tudi dobili, tako da je prvaka odločal zadnji možen niz.

V njem je ACH po asu Gregorja Ropreta in bloku Amirja Touhteha povedel s 3:0, vodil tudi s 5:2, nato pa zašel v težave. Filip Uremović je z blokom Vučićeviću izenačil, nato je napako storil še Jan Pokeršnik. Ljubljančanom so se začele tresti roke, ko je Uremović blokiral še Touhteha za 13:10, se je že slutilo tisto, kar se je na koncu uresničilo.
Pri Mariborčanih so prav vsi opravili svoje naloge, najučinkovitejša pa sta bila mladi Rok Možič s 27 in izkušeni reprezentant Alen Šket s 25 točkami. Šket je bil odličen tako v bloku kot za servisno črto, dosegel je štiri ase. Na drugi strani so bili oranžni zmaji celo bolj zanesljivi od tekmecev na sprejemu, toda škripalo je v napadu, kjer je še največ dela opravil Pokeršnik, dosegel je 17 točk. Sezona se bo zdaj nadaljevala z zaključnim delom pokala, za naslov sta v igri oba finalista prvenstva.