Foto: Radio Maribor/Danilo Majhenič, poslušalec
Foto: Radio Maribor/Danilo Majhenič, poslušalec

Poslušalec nas je opozoril, da se v okolici zbirnega centra Surovine na Teznu v Mariboru nabirajo odpadki.

Predvsem ob uvozih v Špelini in Lahovi ulici se pojavljajo plastične vrečke, polomljeni dežniki, plastenke, pločevinke in še kaj. Smeti se znajdejo tudi na drevesih in zasebnih dvoriščih. Poslušalec zahteva, naj zabojnike med prevozom pokrijejo. Opozarja tudi na hrup in vibracije, ki uničujejo ceste in hiše.

Surovina problematizira priseljevanje v industrijsko cono

V Surovini pojasnjujejo, da odpadke občasno razpihuje veter. Nesnago čistijo z rednimi obhodi, kar pa po mnenju poslušalca ni dovolj. Dodajajo, da želijo s stanovalci živeti v sinergiji, a da ne morejo vplivati na odločitve občine, ki je gradnjo stanovanjskih hiš v industrijski coni omogočila po vzpostavitvi njihovega obrata pred 6-imi desetletji.

Občina bi se s podjetjem sestala

Podžupan Samo Peter Medved pojasnjuje, da gre za zatečeno stanje podjetja na zasebnem zemljišču, kjer je možnost ukrepanja omejena:

"Surovina je podjetje, ki v Mariboru je, posluje, zaposluje. Vsekakor pa mora poslovati v okviru zakonskih predpisov. Rad bi poudaril, da so zakonski predpisi tisti minimalni standard. Mogoče se bomo na osnovi te pobude sestali z vodstvom Surovine, da vidimo, kje lahko postavimo v mestu boljše standarde."

Dodaja, da je širitev območij počasnejšega prometa občinska želja, ni pa razkril časovnice za to lokacijo.

So bili požari plod nepravilnosti?

Poslušalec opozarja še na sume nepravilnosti v povezavi s preteklimi požari odpadkov. V podjetju odgovarjajo, da so v zadnjih dveh letih prestali 150 inšpekcijskih nadzorov, vlagajo pa tudi v posodobitev varnosti.