Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Po več letih prizadevanja za to bodo mariborski lastniki psov končno dočakali prvi javni pasji park, v katerem se bodo psi lahko gibali brez povodca. Dela so v glavnem zaključena, odprli ga bodo še ta mesec.

Nov pasji park leži med nogometnimi igrišči Športnega parka Tabor in Kadetnico, na okoli 100 metrov dolgi in 10 metrov široki zelenici na območju pešpoti pri križišču z Engelsovo ulico, zato so del poti nekoliko prestavili.

"Park vsebuje dva zagrajena prostora, ki sta med seboj ločena, za ločeno igro velikih in majhnih psov. Vstop ima dvojno ograjo, namenjeno varnemu vstopu in izstopu. V obeh delih se nahaja pitnik, klopi, drevesa in tunel za igro. Park je opremljen tudi z javno razsvetljavo,"

pojasnjuje Anja Pavličić iz Urada za komunalo, promet in prostor. Uporaba pasjega parka bo brezplačna, upoštevati pa bo treba nekaj pravil:

"Lastnik je odgovoren za svojega psa, vsak lastnik svojega psa dovolj dobro pozna, da ve, kako se bo obnašal v družbi drugih psov in brez povodca in tako bo pravi čas predvidel morebitne neprijetnosti. Za psom je potrebno počistiti. Otrokom je dovoljen vstop le ob spremstvu odrasle osebe."

Investicija se je zaradi nepredvidenih dodatnih del podražila za 5.300 evrov. Končna vrednost znaša 60 tisoč evrov neto. Gradbena dela so končana, park pa bodo odprli, ko se bo trava dovolj razrastla. Senco bo dajalo šest dreves, ki so jih presadili z gradbišča pred Osnovno šolo Bojana Ilicha, pojasnjuje Denis Kocbek iz Sektorja za komunalo in promet:

"Kaže dobro, kljub temu, da je zdaj vročina, to se pravi, da verjetno bodo ostala živa."

Uradno odprtje naj bi bilo v drugi polovici avgusta. Na občini razmišljajo o odprtju pasjih parkov še v drugih delih mesta, a še nimajo konkretnih načrtov.