Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svetniki so se zbrali na zadnji redni seji pred poletnim premorom. Več točk so prestavili na dopisno sejo in črtali so večino točk o Javnem holdingu, soglašali pa med drugim z novim poskusom prodaje Farmadenta, kadrovskimi štipendijami, investicijsko dokumentacijo za gradnjo Zdravstvene postaje Tezno in rebalansom proračuna, ki bo med drugim omogočil selitev Zavoda za turizem na Glavni trg. Oči javnosti pa so bile uprte tudi v razširitev plačljivega parkiranja, podražitev vrtcev in prenovo avtobusnega prometa.

Čas plačljivega parkiranja v prvih štirih conah v najožjem mestnem jedru bo po novem med delovniki podaljšan z 19. na 20. uro, parkiranje pa bo po novem plačljivo tudi ob sobotah. A ne do 16-ih, kot je načrtoval župan Saša Arsenovič, temveč do 13-ih:

"Na ta način zagotavljamo frekvenco. Zdaj ne boš več mogel brezplačno pustiti avta od petka zvečer do ponedeljka zjutraj in boš moral dati prostor tistemu, ki pride zjutraj v trgovino v strogi center mesa. Je pa še vedno brezplačna cona 5 pri Ljudskem vrtu, naša garažna hiša na Lentu pa stane po 18-ih samo 50 centov."

Sprememba bo zaživela v 8 dneh po uradni objavi odloka.

Vrtci ne bodo dražji

So pa svetniki brez razprave zavrnili podražitev vrtcev – po predlogu bi se cene varstva z naraščajočimi stroški uskladile postopoma septembra in z novim letom. Tako bi znižali proračunske subvencije in prihranek namenili za vzdrževanje, pravi župan:

"Mislim, da si zaslužijo boljšo infrastrukturo, ki je pri sedanjem proračunu ne moremo zagotoviti. Upam, da bomo to jeseni spremenili."

Sprememba avtobusnih linij še poleti

So pa svetniki po skrajšanem postopku potrdili prenovo avtobusnih linij, ki predvideva tudi povezavo po Glavnem trgu in spremembo, po kateri bo avtobus med Gajem in Kamnico potnike pobiral tudi v nadaljevanju poti do Maribora. Spremembe bodo poskusno uvedli avgusta.