Drava in splav. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Drava in splav. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Strokovna revija Outsider, znana po Plečnikovi nagradi in odmevnem mednarodnem razpisu za solinarsko hišo v Sečovljah, se je tokrat odločila za sodelovanje z mariborsko občino. Z natečajem iščejo najboljšo idejo za plavajoči paviljon na Dravi.

Ideja dravskega paviljona je povezana z bogato mariborsko zgodovino splavarstva. Cilj je obogatiti dravsko nabrežje, ki naj bi ga kmalu obnovili – po končanem postopku izbire izvajalca. Mariborski podžupan in član natečajne žirije Gregor Reichenberg:

"Gre torej za plavajoči paviljon, ki bo služil kot mali oder, oziroma prostor za kontemplacijo ob reki, kadar ne bo v funkciji, sicer pa bo namenjen organizaciji manjših dogodkov, prireditev in, kot sem rekel, oddihu ob reki."

Privezan bo na obrežju pred Staro trto, po potrebi pa ga bo mogoče premikati. Podžupan poudarja, da ne gre za alternativo Velikemu odru Festivala Lent, ki trenutno ne obstaja, saj bo manjši –do 100 kvadratnih metrov in z višino manj kot 4 metre, kar bo omogočalo plovbo pod brvjo.

"Mi smo se z njimi usklajevali. Želimo si nekih sonaravnih materialov, da je v uporabi čim več lesa, dali smo tudi gabarite samega objekta in dimenzije, ki smo jih uskladili z Narodnim domom, ki je največji uporabnik teh zunanjih dogodkov."

Občina je za natečaj namenila 15 tisoč evrov. Rok za oddajo arhitekturnih predlogov je 31. maj. Ni pa še znano, kdaj bi lahko paviljon dejansko izdelali in koliko bi to stalo.