Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Oporečna voda v novem vrtcu Pekre je bila kaplja čez rob, zaradi katere je mariborski župan Saša Arsenovič napovedal unovčitev bančne garancije. Izvajalec mora nemudoma zamenjati bojler, ki ga je vgradil pred desetimi dnevi in je razlog za strupe v topli vodi. V vrtcu zagotavljajo, da otroci niso ogroženi, saj jim dostavljajo ustekleničeno vodo.

Od odprtja novega vrtca Pekre leta 2017 so v njem odkrili vrsto gradbenih in montažnih napak, ki jih izvajalec še ni odpravil. To, da je pred desetimi dnevi vgradil neustrezen bojler, ki ogroža zdravje otrok, pa je nezaslišano in na meji kriminala, je jasen župan Saša Arsenovič. Zato bo občina kot investitorka ukrepala. Arsenovič je napovedal, da bodo verjetno unovčili bančno garancijo in izkoristili tudi vsa pravna sredstva za ukrepanje zoper odgovorne za slabo vodenje in nadzor nad projektom novogradnje pekrskega vrtca, ki ga obiskuje 71 otrok.
Ti sicer niso ogroženi, poudarja župan Arsenovič, predvsem po zaslugi hitrega ukrepanja vodstva vrtca, ki je prepovedalo uporabo tople vode takoj po menjavi bojlerja, ko je voda začela zaudarjati, in ne šele včeraj, ko so prejeli rezultate analiz, ki so pokazali trikrat večjo vsebnost strupov ksilena in toulena v topli vodi od mejne vrednosti.

Ravnateljica Marjanca Karba: "Zagotovili so nam, da smo naredili vse, kar se je dalo narediti. Tople vode ne uporabljamo, odkar smo posumili, da je oporečna, hladno pa samo za umivanje rok in izplakovanje stranišč."
Za pitje jim dostavljajo ustekleničeno vodo, hrano pa iz centralne kuhinje vrtca. Starši so kljub temu zaskrbljeni za zdravje otrok in ogorčeni nad ravnanjem izvajalca.

Ta naj bi zdaj obljubil, da bo sporni bojler zamenjal danes ali jutri. Preventivni ukrepi pa bodo v vrtcu veljali, dokler ne bodo nove analize potrdile, da sta tako hladna kot topla voda neoporečni.