Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V tokratnem podcastu Zorni kot smo govorili o partnerskem nasilju oziroma nasilju nad ženskami. Samo v zadnjih dveh tednih smo mediji poročali o dveh primerih nasilja nad ženskami – v Mariboru o poskusu umora 20-letnice s strani 22-letnika, v Prekmurju pa je 46-letnik ubil svojo mlajšo izvenzakonsko partnerico, skupaj imata dva mladoletna otroka.

Letos je bilo sicer kar nekaj primerov nasilja, tudi umorov žensk torej primerov femicida. Zakaj smo priča toliko primerom nasilja? Je institucionalni model pomoči žrtvam sicer dober? Ali zakonodaja, sistem v Sloveniji omogoča policiji dovolj vzvodov za uspešno spoprijemanje z nasiljem v družini/partnerskim nasiljem? Je za nasilje kriv tudi tradicionalni pogled na vlogo moškega in ženske v odnosu in poskus porazdelitev krivde med storilca in žrtev?

Naši sogovorniki oziroma sogovornice so bile: predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin, vodja kriznega centra za žrtve nasilja v družini, ki deluje v okviru mariborskega Centra za socialno delo Vilma Kersnik in Bojana Kračan, višja kriminalistična inšpektorica specialistka z Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Celotnemu podcastu lahko prisluhnete na spodnji povezavi: