Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Malo naokrog

308 epizod

Malo naokrog

308 epizod


Vsak petek dopoldan se naša ekipa odpravi malo naokrog. Obiskujemo in predstavljamo zanimive kraje, dogodke, ljudi.

19.04.2024

Grad Borl

V oddaji Malo naokrog smo obiskali grad Bôrl – mogočno trdnjavo na skali z zanimivo zasnovo in bogato zgodovino. Po več kot štirih desetletjih od zaprtja | ta konec tedna znova na stežaj odpira vrata obiskovalcem. Kako sta se spreminjala lastništvo in namembnost gradu – od trdnjave do letovišča z bazenom – in kakšno prihodnost mu napovedujejo v Cirkulanah, zdaj, ko je njegovo upravljanje od države prevzela občina?


12.04.2024

Pilštanj na Kozjanskem

Tokrat smo se ustavili na Pilštanju na Kozjanskem, na domačiji znanega slovenskega čebelarskega strokovnjaka Petra Kozmusa. Sodelovalo je še nekaj čebelarjev in domačinov. Tema pogovora je bila Izzivi sodobnega čebelarstva in lepi obeti na začetku sezone, vloga Kozjanskega parka in dejavnost pilštanjskega turističnega društva.


05.04.2024

Po Meškovih stopinjah pod Uršljo goro

V tokratni oddaji smo se pomudili v Koroškem pokrajinskem muzeju in v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu. Stopili smo po Meškovih koroških sledeh in podoživeli spomin na dve s pisateljem povezani okrogli obletnici. (Foto: Kip Franca Ksavra Meška (1874-1964) v Koroškem pokrajinskem muzeju)


29.03.2024

Preddvor

Tokrat smo se odpravlli na Gorenjsko, pod Kamniško-Savinjske Alpe. Naš cilj je bil kraj pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju pod Zaplato, kjer reka Kokra izstopi iz soteske – kraj s štirimi gradovi oziroma dvorci. Pravijo mu tudi dvor mirne narave. Obiskali bomo torej Preddvor in predstavili bogastvo in raznolikost kraja in njegove okolice. Del oddaje smo posvetili tudi prvi slovenski pesnici – sicer domačinki – Josipini Turnograjski, ob 170-letnici njene smrti.


22.03.2024

Festival Čili in čokolada

Tokrat smo se oglašali z mariborskega Trga Leona Štuklja, kjer poteka peti festival Čili in čokolada. Izvedeli ste podrobnosti o sladko-pekočih kreacijah, govorili smo tudi o znamki Naše najboljše, ki povezuje kakovost rokodelskih in živilskih izdelkov in pridelkov, ter doživetja, ki jih ustvarjajo ponudniki na širšem mariborskem območju. Odpravili smo se še na bližnjo Grajsko tržnico – tam se predstavljajo mladi umetniki, obrtniki, kmetje in drugi s svojimi edinstvenimi izdelki.


15.03.2024

Zatočišče za prostoživeče živali na Muti

S petkovim terenskim oglašanjem smo se tokrat pomudili v osrednjem centru za nastanitev, oskrbo in zdravljenje zaščitenih prostoživečih živali na Muti, ki ga vodi dr. Zlatko Golob. Letno oskrbijo od 500 do 1000 živali in tudi ob našem prihodu smo naleteli na prizor, ko je pomoč potrebovala sova -velika uharica, pred dnevi najdena na parkirišču poslovne stavbe v Celju. Govorili smo o uspehih, izzivih in tegobah zavetišča, ki že leto dni deluje brez finančne podpore pristojnega ministrstva.


08.03.2024

Miklavž pri Ormožu

Oddaja Malo naokrog je bila tokrat v znamenju gasilcev. Podali smo se v Miklavž pri Ormožu, kjer imajo gasilski muzej – in ta je prava zakladnica preteklosti. Ponaša se ne le z največjo zbirko motornih brizgaln na Štajerskem in drugo gasilsko opremo častitljive starosti, pač pa tudi z zanimivo zgodovino kraja.


01.03.2024

Haloze

Tokrat smo se odpravili na ožje območje zahodnih Haloz. Sodelovanje so obljubili župani občin Žetale, Rogatec in Majšperk; tema bo investicijska dinamika in sodelovanje. Izmerili bomo tudi haloški čebelarski utrip in še kaj.


23.02.2024

Slovenski smučarski muzej v Begunjah na Gorenjskem

Obiskali smo Begunje na Gorenjskem in Slovenski smučarski muzej. Radijsko smo se sprehodili skozi zgodovino smučanja – od začetkov kot transportnega sredstva do razvoja v športno panogo – od pradavnine do sodobnih smučarskih šampionov. Spoznali ste edinstvene predmete in redko arhivsko slikovno in video gradivo. Seveda smo izpostavili tudi uspehe slovenskih šampionov Bojana Križaja, Mateje Svet in Žana Koširja, ki so smučanje prelevili v nacionalni šport, in steno slavnih, ki so posegali po odličjih na največjih tekmovanjih.


16.02.2024

Slovensko ljudsko gledališče Celje: 32. Dnevi komedije

Tokrat smo se oglasili iz knežjega mesta, kajti v Slovenskem ljudskem gledališču Celje so v teh dneh 32. dnevi komedije. V oddaji Malo naokrog smo spoznali gledališki svet. Predstavili so ga igralci, odrsko osebje, umetniški vodja in selektorica Dnevov komedije.


09.02.2024

64. Kurentovanje na Ptuju

Dopoldne smo preživeli na Ptuju, na 64. mednarodnem pustnem karnevalu. Ste vedeli, da je kurent najbolj množičen pustni lik? Z gosti amo se sprehodili skozi zgodovino kurentovanja in predstavili pestro dogajanje z nedeljsko mednarodno povorko.


02.02.2024

Spuhlja - v pričakovanju pustnega dogajanja

Obiskali smo Spuhljo – naselje v občini Ptuj, kjer tečejo še zadnje priprave na začetek pustnega dogajanja. V družbi princa karnevala smo pogledali v mojstrsko delavnico, kjer je nastala že marsikatera kurentova oprava, in skupaj odštevali čas do polnoči, ko se s tradicionalnim kurentovim skokom v Budini začnejo pustne norčije.


26.01.2024

Rimske Toplice

Danes smo obiskali svet med Kopitnikom in Stražnikom, svet zanimive zgodovine in bogate kulturne in naravne dediščine – odpravili smo se v Rimske Toplice. To je star zdraviliški kraj, ki pa je tudi primerno izhodišče za izlete in obisk znamenitega parka z rastlinjem z vsega sveta, kjer si podajata roke kultura in zgodovina.


12.01.2024

Meškovo leto – spomin na velikega rojaka

Včeraj, 11. januarja je minilo 60 let od smrti pesnika, pisatelja, dramatika in duhovnika Frana Ksaverja Meška, oktobra letos pa se bomo spomnili 150. obletnice njegovega rojstva. Z oddajo Malo naokrog smo bili v Ormožu ob razglasitvi Meškovega leta. Kaj bo prineslo in kako bodo počastili spomin na pomembnega rojaka?


05.01.2024

Pomurski madžarski radio in TV studio Lendava

Tokrat smo se odpravili v dobrih 50 kilometrov oddaljeno Lendavo. Obiskali smo kolege, ki pripravljajo radijski program in televizijsko oddajo za madžarsko narodno skupnost.


22.12.2023

Podlehnik

Z oddajo Malo naokrog smo se ustavili v Podlehniku in tam obujali spomine na stare čase – pogovarjali se bomo o starih šegah in navadah v Halozah v božično-novoletnem času in tako morda tudi vam obudili kak spomin iz mladosti.


15.12.2023

Rekreacijsko-turistični center Trije kralji

Kot je ob petkih že ustaljeno, gremo dopoldne Malo naokrog. Tokrat skmo obiskali Rekreacijsko-turistični center Trije kralji na slovenskobistriškem Pohorju. Beseda je tekla o tem, kako so na novo smučarsko sezono pripravljeni na Kopah, Rogli in pri Treh kraljih, o obetih skakalnega športa v Šmartnem na Pohorju in o tem, kakšna je usoda enobejevskih muzejskih zbirk na Osankarici.


08.12.2023

Hermanov brlog: prostor za otroško ustvarjalnost in igrivost

Obiskali smo muzej.Svetovni splet je poln predlogov, a le en muzej v Sloveniji je namenjen izključno najmlajšim. Obiskali smo celjski Hermanov brlog.


01.12.2023

Zakaj morata biti tudi v prihodnje RTV-centra v Mariboru in Kopru eden od pomembnih stebrov nacionalne RTV?

Del dopoldneva smo bili na obisku na domačiji Jančič v Voličini v Slovenskih goricah, kjer je sedež regijskega odbora Društva prijateljev radia. Tema pogovora je bila uresničevanje nacionalnega medijskega interesa na regionalni ravni – primeri dobre prakse – Radio Maribor. Sodelovali so: akademik prof. dr. Marko Jesenšek, odgovorni urednik Radia Maribor Robert Levstek, zgodovinar Aleš Arih in lenarški župan Janez Kramberger.


24.11.2023

Kozje

Obiskali smo srednjeveški trg Kozje, eno najstarejših naselij na Kozjanskem. Z njegovo zgodovino sta simbolno – v legendi, živeči še danes – povezana tako zmaj kot koza. Ta kraj z okolico predstavlja zgodovinsko, arhitekturno in etnološko zakladnico štajerske dežele. Zakaj je še vredno obiskati te kraje, smo povedali v tokratni oddaji Malo naokrog z Radiem Maribor.


Stran 1 od 16
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov