Sodnik in odvetnik Johann Kaspar von Seiller se je rodil 20. oktobra leta 1802 v nemški meščanski družini v Mariboru. Po gimnaziji v rojstnem mestu, kjer je kot odličen in izpostavljen dijak maturiral 1817 je v Gradcu in na Dunaju študiral pravo, tam je leta 1823 tudi promoviral. V revolucionarni dobi 1848 je bil Seiller izvoljen v dunajski občinski svet, ki mu je nato do leta 1849 tudi predsedoval.
26. marca 1851 je tedaj 48 letni Seiller za celo desetletje postal prvi svobodno izvoljeni župan avstrijske prestolnice.
Kot župan je posebno pozornost namenil zdravstvu, sociali in šolstvu, njegovi finančni spretnosti pa gre zasluga za uresničitev številnih zelo obsežnih urbanističnih projektov, ki so zaznamovali Dunaj vse do današnjih dni. Tako je podprl rušenje srednjeveškega mestnega obzidja ter projekt in gradnjo cestnega obroča, ki ga danes poznamo kot Wiener Ringstrasse in v večjem delu služi prometu od leta 1865.
Seillerjev je tudi projekt prve plinske razsvetljave mesta, zato smo, ob odkritju njegovega spominskega obeležja v Mariboru zapisali, da je bil Seiller tisti Mariborčan, ki je Dunaju dejansko prižgal luč. Med pomembnejše ukrepe sodijo tudi začetek obsežnih regulacijskih del ob obrežju Donave, ki so občutno zmanjšala možnost poplav, ureditev dunajskega centralnega pokopališča ter leta 1860 odprtje železniške povezave Dunaj – Salzburg – München.

Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Takoj po novici, da je bil njihov rojak na Dunaju povzdignjen v viteški stan mu je rojstno mesto podelilo naziv častnega meščana, kar sovpada s časom, ko je bil župan Maribora Othmar Reiser (1792-1868). To je bila prva podelitev častnega meščanstva, kasneje, že v času, ko se je uveljavil in proslavil kot dunajski župan pa je postal še častni meščan Zagreba (1859) ter Gradca in Budimpešte (oboje 1860). Seiller se leta 1861 ni odločil za ponovno župansko kandidaturo in je odtlej živel nekoliko odmaknjeno življenje.
Ime Johanna Kasparja von Seillerja se je v Maribor spet vrnilo leta 2012, v času Evropske prestolnice kulture. Takrat smo uresničili dobro leto dni staro idejo medijsko podprto s strani Radia Maribor. Ob 210. obletnici njegovega rojstva so na pročelju hiše na Vojašniškem trgu 6 odkrili spominsko ploščo. Na njej je v slovenskem in nemškem jeziku napis: »V spomin Johann Kaspar von Seiller 1802–1888 prvi svobodno izvoljeni župan Dunaja 1851–1861 in častni občan rojstnega Maribora«. 20. oktobra 2012 sta jo odkrila veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji dr. Clemens Koja in tedanji župan mestne občine Maribor Franc Kangler.

Danes mineva 220 let od rojstva Johanna Kasparja von Seillerja prvega svobodno izvoljenega župana Dunaja