Pohorska vzpenjača Foto: BoBo
Pohorska vzpenjača Foto: BoBo

V Radvanju so se včeraj z več prireditvami spomnili na očeta mariborskega zimskega turizma Francija Čopa. Bil je tudi med pobudniki postavitve krožne kabinske žičnice, katere razstava je od včeraj na ogled v spodnji postaji Pohorske vzpenjače.

Če že ni bil z gondolo povezan okrogel jubilej, pa je s Francijem Čopom. Prejšnji mesec bi kleni Gorenjec, ki je pognal globoke korenine v Mariboru, dopolnil 105 let. Njegova dolgoletna sodelavka Janja Brumen, ki je bila na otvoritvi razstave, se ga je spominjala kot strogega in trmastega šefa. "Rinil je z glavo skozi zid. Zid ni vzdržal, njegova glava je ostala cela," je slikovito opisala njegovo trdovratnosti pri zbiranju sredstev za žičnico. Imel pa je srečo, saj so bila mariborska podjetja naklonjena projektu. "Da nam je pred 62 leti uspelo postaviti prvo gondolsko žičnico v takratni Jugoslaviji, baje tudi na Balkanu je tudi plod prostovoljnega dela na pohorski strmini. "Nikomur ni padla na misel, da bi vprašal za plačilo," je še povedala Janja Brumen.

Spomin na Francija Čopa so Radvanjčani obudili tudi s filmom, ki ga je zasnoval Marjan Šrimpf. Zaupal mu je, kako so ga zbadali njegovi Jeseničani: "Ja kuga boš ti delal tam v Mariboru. Da bi jih učil smučanja? Saj imajo tam vendar samo eno krtino!"

Čop se je v svojem dolgem življenju ni nalezel mariborščine, a je njegov prispevek Mariboru neprecenljiv: pomagal je razviti tekmovalno smučanje, z žičnico postaviti temelje zimskega turizma na Pohorju ter bil z Dušanom Senčarjem in Otom Kožuhom eden od očetov tekmovanja alpskih smučark za svetovni pokal-priljubljene Zlate lisice.