Včeraj zvečer je zagorelo na območju družbe za predelavo odpadkov Surovina na Teznu v Mariboru. Pri gašenju je sodelovalo 60 gasilcev štirih gasilskih društev in tamkajšnja gasilska brigada. Policija ocenjuje nastalo škodo na 5000 evrov.

Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

V enoti Surovine na Teznu v Mariboru je sinoči zagorelo. Domnevajo, da je prišlo do samovžiga nenevarnih odpadkov, ki jih predelujejo v alternativna goriva pove direktor Surovine Jure Fišer: "Mi smo detektirali požar nemudoma in intervencija se je začela zelo hitro, le v nekaj minutah po vžigu. Zaključena je bila do 21. ure, celotna intervencija pa se je zaključila do 23. ure. Šlo je za samovžig približno 120 kubikov nenevarnih odpadkov."

Surovina je v preteklosti ogromno investirala v požarni sistem, dodaja direktor: "Mi imamo danes moderen sistem za avtomatsko detekcijo in avtomatsko gašenje požarov. V ta namen smo zgradili velike hale v obsegu 5 tisoč kvadratnih metrov. Do tega požara pa je prišlo na zunanji deponiji, tik pred proizvodnjo."

V Surovini je bil nazadnje požar leta 2020. "Takrat je nastal problem, ker je Madžarska zablokirala uvoz odpadkov in so odpadki predolgo stali in so se v hali tudi vžgali. V teku so že projekti gradnje varovanih površin na celotnem območju."

Požarna straža je bila na prizorišču požara do jutra.