Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V ponedeljek je začel veljati odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in prepoved gibanja med občinami. Upoštevanje odloka bo ta konec tedna poostreno nadzirala policija.

Policija vzpostavlja poostren nadzor na avtocestah in državnih in lokalnih cestah. Nadzirali bodo predvsem dostope do priljubljenih turističnih točk oz. mesta, kjer bi se morebiti zadrževalo večje število ljudi.

Policistom, ki opravljajo nadzor skupaj z zdravstvenim inšpektoratom, je treba pojasniti namen prehoda v drugo občino. Kot pojasnjuje V. D. Generalnega direktorja Direktorata za policijo Lado Bradač dovolilnice po odloku, niso potrebne. Kljub temu je treba policistom pojasniti in morebiti s kakšnim dokumentom, kjer je razviden naslov prebivališča pomoči potrebne osebe, dokazati nujnost poti iz občine. Globe pri tem naj ne bi tvegali.

Nujna potovanja so dovoljena!

Nujna potovanja so še zmeraj dovoljena. Ljudje še vedno lahko obiščejo osebe, ki potrebujejo pomoč. Bradač dodaja, da so premiki iz občine zaradi pomoči drugim osebam celo zaželjeni, če so seveda upravičeni. Ob tem je treba upoštevati vse nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje o preprečevanju prenosa bolezni. Predvsem pa naj se osebe ob prihodu k pomoči potrebni osebi na zadržujejo v zaprtih prostorih in držijo medsebojno razdalijo vsaj 2 metra.

Dovoljeni so tudi nekateri drugi neodložljivi opravki, med katere spadajo tudi pogrebi. Podrobne informacije o posamičnih primerih je možno dobiti na policijski telefonski številki 01 514 70 01, dosegljivi vsak dan od sedmih zjutraj do sedmih zvečer.