Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat/Jasmina Bauman

Jutranja voditelja Katjo Gregorec in Kristijana Šmida je zanimalo več o nevarnostih, ki se lahko pripetijo, če pnevmatike oz. gume menjujemo sami. Radovedna sta bila tudi, koliko ob tem privarčujemo, kako jih pravilno skladiščimo in kako sploh izberemo prave gume za naše vozilo.

Vsekakor lahko gume sami zamenjate doma, če imate kolesa na platiščih in primerno orodje.
"V prvi fazi morate imeti pnevmatike na platiščih. Po drugi strani pa storitev seveda stane nekaj. Samo vijačenje je cena tam od 16 do 20 evrov, kar pa mislim, da ravno tako velika privarčevalna zadeva, da bi to menjavali sami. Plus tega so kolesa na današnjih avtomobilih kar precej težka, tako da je fizično tudi zahtevno," pove naš sogovornik Drago Ljubec.

Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Je bolje imeti komplet platišč?
"Priporočam letni in zimski komplet platišč, če veste, da boste imeli avto en čas pri hiši. Se to finančno vsekakor splača. V osnovi je to malo večji strošek, eno platišče stane tam od 50 pa tudi do 150 evrov, lahko tudi več. Ampak glede na to, da stane ena menjava tam od 40 evrov naprej, se to kar hitro obrestuje. Torej dvakrat na leto menjamo in smo že kar en del platišča privarčevali. Plus tega, ko avto prodajamo, se tudi ta platišča potem z avtom prodajo. So pa še druge prednosti zakaj imeti dvojna platišča. Eno od tega je, da je letni komplet na lepših platiščih, ki so mogoče celo polirana ali pa tudi večje colaže, 17 ali 18 col. Za zimo pa se priporoča kakšna cola ali celo dve manj, zaradi bolj udobne vožnje in v snežnih razmerah celo boljšega oprijema koles."

Kako gume pravilno hraniti?
"Če imamo gume na platiščih, jih je pred hrambo potrebno očistiti. V nobenem primeru jih ne smemo hraniti v polivinil vrečkah oz. vrečkah, ki jih po navadi dobimo pri vulkanizerju. Torej morajo biti na suhem in temnem prostoru. Hranimo jih tudi vedno tako, da ležijo horizontalno, torej jih ne obešamo na neke kline ali kaj podobno."

Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Na kaj biti pozoren pred nakupom gum?
"Najbolje se je pogovoriti s strokovnjakom, in dejansko poveste, kakšen način vožnje imate, da recimo živite v hribih ali imate samo primestno vožnjo, ali imate daljše relacije, … Na trgu je namreč res veliko pnevmatik in, če se pravilno odločimo, lahko s tem precej privarčujemo. Torej, da kupimo prave pnevmatike za naš način vožnje," je še povedal Drago Ljubec.


Kakšne nevarnosti se lahko pripetijo, če gume menjamo sami? Prisluhnite celotnemu pogovoru TUKAJ.