Foto: Oglasno sporočilo/Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Foto: Oglasno sporočilo/Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Mariborska občina je napovedala spremembe v organizaciji prazničnega festivala Čarobni december, a je z novim razpisom oziroma javnim povabilom razburila organizatorje prireditev.

Enake zahteve, a brez sofinanciranja

Iz besedila povabila je razvidno, da naj bi festival potekal v podobnem obsegu kot v preteklosti, med 29. novembrom in silvestrovim - na petih trgih in ulicah, z že znanimi vsebinami, kot so koncerti na velikem odru, s stojnicami in gostinskimi hiškami, otroškim programom in drsališčem. A namesto javnega financiranja, kot je bilo v navadi doslej, bi moral prostor, stojnice, odre in ostalo opremo od občine najeti zasebnik, ki bi nosil tudi odgovornost za finančno pokritje vložka. Rok za prijavo na razpis je v ponedeljek, 21. oktobra.

Je takšen festival rentabilen?
Občina bi najboljšemu ponudniku posodila oder, 80 stojnic in 17 gostinskih hišk. Najemnik pa bi moral poskrbeti še za dovoljenja, sanitarije, varnost in logistiko. Stroške bi poplačal s tržno dejavnostjo. Za primerjavo: festival je lani pridelal okoli 300 tisoč evrov stroškov in le okoli 150 tisočakov prihodkov, je povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch, a so morali upoštevati specifične zahteve občine, financiranje pa je bilo javno.

Bodo že sestavljen program odpovedali?

Festival je v takšni obliki brez javnega sofinanciranja nedonosen, pravijo organizatorji. Dolgoletni producent glasbenega programa na Trgu Leona Štuklja Igor Fekonja, ki se na razpis ne namerava prijaviti, pa opozarja tudi na kratke roke in pozno objavo razpisa. Dodaja, da je že avgusta koncertne termine zapolnil z izvajalci, a jih bo moral odpovedati, če ne bo ustreznega dogovora.

Veliko gostincev v negotovosti

V negotovosti so tudi gostinci na Grajskem trgu, ki so doslej božično vas prirejali v lastni režiji. Kot ugotavljajo, razpis ne dopušča delnega najema stojnic le na enem trgu. Negotova pa je tudi postavitev drsališča, ki naj bi bila predmet ločenega razpisa. Z društva Hiša pa sporočajo, da bodo programi Vilinskega mesta, Lumine in drugih aktivnosti, ki jih organizirajo neodvisno, potekali kot doslej.

Za pojasnila smo prosili tudi občino, a odgovorov še nismo dobili.