Foto: Youtube/Bodi sprememba
Foto: Youtube/Bodi sprememba

Gibanje Bodi sprememba, ki neuradno velja za politično platformo vodje energetskega podjetja Gen-I Roberta Goloba, je na drugi javni tribuni, tokrat v Mariboru, iskalo odgovore na vprašanje »V kakšni državi želimo živeti?« Dogodek je v Veliko dvorano Narodnega doma ob epidemioloških ukrepih privabil okoli 60 ljudi, spletnih ogledov pa je bilo do večera več kot 500.

Slovenska država ima dobre temelje, zanemarili pa smo vrednote, brez česar je še tako dober politični program brez smisla, je povedal Rober Golob, ki je večkrat požel aplavz. Mnenje udeleženca:

"Podpiram to iniciativo, da se politične razmere, takšne, kot so sedaj, spremenijo. Da gredo v neko pozitivno, dobrovoljno sodelovanje, ne pa, da se gradijo zamere in sovraštvo."

Obiskovalka pa v Golobu vidi novo upanje za državne težave:

"Skoraj vse. Preveč naštevanja."

Tribuno je vodil kolumnist Marko Crnkovič, ki v razpravo ni veliko posegal, zato so govorci, ob Golobu še antropologinja Vesna Vuk Godina, zgodovinar Luka Lisjak Gabrijelčič in pravnika Janja Horvat ter Anže Erbežnik, dve uri na dolgo in široko razpravljali o pravni in socialni državi ter zgodovini in slovenskem karakterju. Nekateri obiskovalci so pričakovali natančnejše odgovore:

"Bolj v smeri tega, kakšna je situacija danes, kaj bo postoril, kaj bodo te spremembe, kako se bo na to pripravil, kako bo angažiral ljudi ... ne pa zgodovina in težave, ki smo jih 30 let poskušali rešiti, pa jih nismo rešili."

Tri mesece pred volitvami še ni znano, ali bo Robert Golob ustanovil stranko ali povezave iskal drugje. Vse naj bi razkril do 26. januarja.

Med vidnejšimi udeleženci tribune so bili jeseni odstavljeni direktor Elektra Ljubljana Andrej Ribič, nekdanja vodja Slovenskega državnega holdinga, zdaj vodja milanske podružnice Gen-I Lidia Glavina in nekdanji mariborski poslanec Sašo Peče, ki se z Golobovo idejo strinja, a se v politiko ne vrača.