Najbolj skrbni lastniki slovenskih gozdov so danes prejeli priznanja za aktivno in zgledno gospodarjenje z gozdom. Priznanja že enaindvajsetič podeljuje Zavod za gozdove Slovenije. Ugotavljajo, da je skrbnih gospodarjev vse več, posledično pa se povečuje tudi skupna vrednost naših gozdov. Ta se je v 25 letih povečala iz približno 14 milijard na 21 milijard evrov.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Slovenija ima z zgolj 20 odstotki državnih gozdov in kar 413 tisoč zasebnimi lastniki, v evropskem prostoru precej posebno lastniško strukturo gozdov. Kljub temu pa se lahko pohvalimo s kakovostno oskrbo, ki se še izboljšuje.

Priznanja je letos dobilo 14 skrbnikov, med njimi je tudi ženska.

OE ZGS

Najbolj skrben lastnik gozda

Tolmin

Peter Gnezda

Bled

Branko Hlebanja

Kranj

Marko Mohorič

Ljubljana

Klemen Šuštaršič

Postojna

Janez Lipec

Kočevje

Aleš Prijatelj

Novo Mesto

Metod Mežan

Brežice

Franc Zakšek

Celje

Franc Lešnik

Nazarje

Branko Miklavžina

Slovenj Gradec

Herman Hrustel

Maribor

Peter Volmajer

Murska Sobota

Mojca Kosar

Sežana

Agrarna skupnost Vrhpolje

Sicer pa na kakovostno delo gozdarjev v zadnjih 25 letih kaže tudi porast letne zaloge lesa, in to za 60 odstotkov, možni posek pa se je povečal za kar za 116 odstotkov. Slovenci naj bi bili na področju gozdov tudi pred marsikatero razvitejšo državo. Ob tem na Zavodu za gozdove tudi ocenjujejo, da ima Slovenija optimalno lesno zalogo, ki je ni smiselno dodatno kopičiti, ampak jo je treba smiselno izkoriščati.