Foto: Stane Kocutar, Radio Maribor: Spomenik Kristijanu in Draganu
Foto: Stane Kocutar, Radio Maribor: Spomenik Kristijanu in Draganu

9. maja 1987 popoldne se je na pomladno rasli in deroči Dravi zgodila tragedija, ki je odmevala tako v Sloveniji kot v Srbiji. Utonila sta 15 letna dečka Dragan Radisavljević in Kristijan Hanžel, učenca pobratenih osnovnih šol Draga Kobala iz Maribora in 29. november iz Ribnice pri Kraljevu. Tisto majsko popoldne je skupina petih otrok z rumenim kanujem zaveslala po Dravi. Rečni tok jih je začel zanašati z začrtane smeri, zato so kanu usmerili proti toku. Nenadoma se je čoln prevrnil in vseh pet je padlo v vodo. Na obrežje so priplavali vsi razen Dragana, ki se je boril z reko. Kristjan je odplaval nazaj, da bi pomagal prijatelju. Dragan se ga je, kot predvidevajo, krčevito oklenil in oba sta utonila. Kristijana so našli 24. maja v bližini nekdanje čolnarne Boris Kidrič, Dragana pa 29. maja pred zapornicami Hidroelektrarne Mariborski otok.
Oktobra 1989 so ob obrežju Bresterniškega jezera odkrili pomnik v spomin na tragedijo. Izklesan je iz dveh kosov belega marmorja povezanega v eno celoto. Dobil je ime "dva neločljivo povezana kamna".
Danes le še malokdo ve za sporočilo spomenika ob Dravi, ki stoji tam, kjer je bil nekoč kamp Motela Jezero. Mah in čas sta temeljito prekrila napis in kamen v katerem črke bolj tipamo kot vidimo, že dolgo ni čutil roke, ki bi odstrla vklesane črke.
Ostal je spomin na Kristijana in Dragana. Prvi bi dan po tragediji praznoval 15. rojstni dan, Kraljevčan Dragan pa bi 15 let dopolnil 2. junija tistega nesrečnega leta.

Na dan spomina na umrle, praznik vseh svetih, tudi njima v mislih na tragično ugasli mladi življenji prižigamo svečko spomina ...

In v spomin se bosta vrnila tudi prihodnje leto, ko bo minilo pol stoletja od pobratenja Kraljeva in Maribora, čeprav so vezi med mestoma starejše - živijo še iz časov druge svetovne vojne, ko je tam našlo dom veliko slovenskih izgnancev.

Spomin na nesrečna petnajstletnika iz Kraljeva in Maribora