Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Do četrtka 18.00 je ob kavarni nasproti Doma Danice Vogrinec na Pobrežju možno predmetne, ki jih več ne uporabljate, zamenjati za ekološko pridelano zemljino in semena ali kavo. Gre za projekt Urbana zemljina za hrano, ki ga v mestu ob Dravi, kot partner vodi inštitut Wcycle Maribor. Njegov namen je spodbuditi občane, da predmete, ki jih več ne uporabljajo, vrnejo v ponovno uporabo in s tem preprečijo nastajanje novih odpadkov.

Mariborčani so projekt dobro sprejeli in že v prvih nekaj urah prinesli precej zanimivih izdelkov. Predvsem gre za knjige, najdejo pa se tudi zanimivi delujoči tehnični gospodinjski in drugi pripomočki. Tisti, ki predmete oddajo, dobijo v zameno ekološko pridelano zemljo in semena ali kavo.

Zbrani izdelki pa gredo v center ponovne uporabe Ropotarnica. Tam jih očistijo, obnovijo, po potrebi popravijo in dajo v prodajo oz. ponovno uporabo.

Inštitut Wcycle sodeluje tudi pri drugih ekoloških projektih v mestu. V ospredju je projekt v navezavi z Nigradom, z imenom "Cinderella", gre za ponovno uporabo gradbenega materiala. Sodelujejo pa tudi pri dveh interregovih projektih, s katerima želijo omogočiti ponovno uporabo odpadne vode in digitalizacijo pobiranja smeti.