Tom Veber v elementu interpretacije..../Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek
Tom Veber v elementu interpretacije..../Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek

Zadnjo soboto v maju, tik pred Mavričnim junijem, je bil gost oddaje Obrazi sosednje ulice kulturni ustvarjalec, predvsem pa pesnik, Tom Veber iz Maribora. S svojim delovanjem daje glas poeziji in LGBTQ+ skupnosti.

Tako poezija kot LGBTQ+ skupnost sta znotraj odnosov moči ranljivi in bosta junija v Mariboru posebej opozorili nase. Pesnik Tom Veber je namreč aktiven v programu Maribor skozi rožnata očala, ki deluje v okviru MKC Maribor, in na Slovenskih dnevih knjige v Mariboru. Na otvoritveni dan tega literarnega festivala, 13. junija, pripravlja četrti LGBTQ+ večer. Letos bo mednaroden, umestili ga bodo v Lutkovno gledališče Maribor, presegel bo meje poezije, osrednja gostja bo pesnica Nina Dragičević.

Sogovornik ima lepe spomine na Srednjo šolo za gostinstvo in turizem in turizem v Mariboru, a ga to praktično področje ni zmoglo zadržati. Zvabila ga je umetnost besede, ubesedovanje življenja, ki ga najbolj navdihuje.

Ob urejanju antologij je izdal tudi dve avtorski pesniški zbirki - Točka preloma (2019) in Do tu sega gozd (2021). Njegove pesmi so lirično-izpovedne, ubesedujejo meditativnost narave in vitalistične podobe sveta, ljubezen in erotiko, estetiko grdega in družbeno kritiko.

Slednje je mogoče izreči tudi v zvezi z odnosom družbe do LGBTQ+ skupnosti. Mnogi mladi so zaradi nerazumevanja okolja, v katerem živijo, v stiski. Varen prostor za izražanje in ustvarjanje najdejo v programu Maribor skozi rožnata očala, edinem tovrstnem programu na tem koncu Slovenije. Tom Veber:«To je tudi eden ključnih problemov. V Ljubljani imajo, če jih na hitro naštejem, toliko različnih organizacij, npr. ŠKUC, Društvo Parada ponosa, Legebitra, ki so namenjene podpori in kulturni produkciji za mladostnike LGBTQ+ in tudi morda starejše osebe. Glede na to da Maribor skozi rožnata očala ni samostojna organizaicja, temveč le program MKC-ja, deluje izjemno kvalitetno in pridno. Izpostaviti moram Doris Špurej, ki koordinira ta program, prostovoljce in slušatelje programov ter aktivnosti. Izjemno sem hvaležn za ta program, ki se je izgradil pred približno petimi leti. Glede na to, da je samo program, je uspešno izvedel več dogodkov, če omenim paradi ponosa v Mariboru, sodelovanje z Dnevi knjige, Filmski TransFormator, okrogle mize in podporna druženja. Zaslužen je za izjemno bogato produkcijo družbeno-koristnih projektov, kar lahko samo podpiram in sem izjemno vesel, da se dogaja v mojem rojstnem mestu.«

Vabljeni, da prisluhnete pogovoru.