Foto: BoBo
Foto: BoBo

Aprila je bilo v državi prijavljenih 79.285 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka manj kot marca in 10,6 odstotka manj kot aprila lani. Tudi v Mariboru število brezposelnih upada. Stopnja registrirane brezposelnosti na območju mariborskega Zavoda za zaposlovanje je bila aprila za 4,5 odstotka nižja kot marca.

Minuli mesec je bilo na mariborskem območju brezposelnih 10 tisoč 911 ljudi oziroma 520 manj kot marca, pojasnjuje direktor tukajšnje Območne službe Zavoda za zaposlovanje Bernard Memon in dodaja, da je to 13 odstotkov in pol manj kot aprila lani.

Tudi napovedi za prihodnje mesece so dokaj optimistične, saj smo priča zagonu gostinske in turistične dejavnosti. Memon dodaja, da bo nadaljnje zmanjševanje brezposelnosti odvisno predvsem od precepljenosti prebivalstva. Med brezposelnimi je še vedno največ oseb s področja gostinstva, turizma in trgovine, čeravno se tudi tu stanje počasi izboljšuje. Trenutno je največ povpraševanja po delovnih mestih v predelovalni dejavnosti. »Tukaj potrebujemo malo manj kot 1100 kandidatov, v gradbeništvu delodajalci iščejo okoli tisoč delavcev, saj je le-to v razcvetu, investicije v državi so se namreč pognale. Ob tem na področju zdravstva in sociale potrebujemo okoli 550 oseb.«

Na mariborskem Zavodu za zaposlovanje je v evidenci brezposelnih več žensk, oseb, starejših od 50 let in dolgotrajno brezposelnih.