Foto: AP
Foto: AP

Kljub zagotovilom Evropske agencije za zdravila, da je cepljenje s cepivom AstraZenece učinkovito in varno, stranski učinki pa redki, vlada med ljudmi precejšnje nezaupanje. V cepilnih centrih se vrstijo odpovedi cepljenja. V mariborskem Zdravstvenem domu je prejšnji teden cepljenje s cepivom AstraZeneco odklonila približno polovica vabljenih na cepljenje, prav toliko tudi v Lenartu, nekaj manj v Slovenski Bistrici. Razlog – nezaupanje v cepivo.

Po zapletih s cepivom AstraZenece, ljudje v strahu za svoje zdravje vse številčneje odklanjajo to cepivo. V Zdravstvenem domu Lenart jih je prejšnji teden od osemdesetih prijavljenih na cepljenje prišlo le 40. Podobno veliko odjav je bilo tudi v mariborskem cepilnem centru. Direktor Zdravstvenega doma Jernej Završnik: "Tudi pri nas se približno 50-odstotkov ljudi odloči, da se ne bi cepilo s cepivi AstraZeneca." Glavni razlog – strah in dvomi o varnosti cepiva. Odklonitev cepljenja s točno določenim cepivom je sicer legitimna, dodaja Završnik. Kaj pa posledice? "Mi nimamo možnosti, da bi lahko ponujali različna cepiva, ampak moramo cepiti v skladu s strategijo. Ti ki se odločijo, potem niso več v čakalni vrsti, če zavrnejo."

Lahko pa se na cepljenje ponovno prijavijo. Čakajočih v starostni skupini med 60 in 65 let v Mariboru sicer ni več veliko: "Imamo v tej skupini ta trenutek samo še 270 ljudi," pravi Završnik. V starostni kategoriji med 65 in 69 let čaka na cepljenje še 2170 ljudi. Tudi te naj bi po napovedih cepili do konca tega tedna: "Mi pričakujemo, da bomo v tem tednu pocepili celotno skupino med 60 in 70 let in v bistvu je potrebna nova strategija, kako pa zdaj naprej."

V mariborskem Zdravstvenem domu na cepljenje čaka še 13 tisoč 500 ljudi, medtem ko so jih doslej s prvim odmerkom cepili več kot 41 tisoč – kar je skoraj 30 odstotkov populacije. 11 tisoč 200 jih je bilo cepljenih z obema odmerkoma.