Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Manj kot teden dni po prvem požaru in le nekaj ur po današnjem obisku okoljskega ministra je v Lenarški sortirnici odpadkov podjetja Salomon danes spet zagorelo. Ogenj je zajel nenevarne odpadke v neposredni bližini nedeljskega pogorišča.

Z ognjem se že več ur spopada nekaj deset gasilcev z vseh desetih prostovoljnih društev Gasilske zveze Lenart, na pomoč pa so prišli tudi s Ptuja - pripeljali so jim gasilsko peno, ki je je zmanjkalo, je povedal vodja intervencije Jože Fras. Požar so do poznih petkovih ur omejili.

Dva gasilca sta se pri gašenju lažje poškodovala – odpeljali so ju z reševalnim vozilom. Pri prejšnjem požaru se dim zaradi dežja ni pretirano širil, danes pa je gost temen oblak potiskalo proti tlom. Vodja civilne zaščite Franc Krivec je zato prebivalce pozval, naj se zadržujejo doma in zaprejo okna. Z mobilnim laboratorijem pa so odvzeli vzorce vode.

Sortirnico odpadkov je nekaj ur pred požarom obiskal tudi okoljski minister Simon Zajc. Predstavniki podjetja so takrat zagotovili, da ravnajo zakonito. Lenarški župan Janez Kramberger pa opozarja, da se odpadki v sortirnici kopičijo, najbrž tudi zaradi neugodnih razmer na trgu. Kljub temu bi morali presežne odpadke hraniti drugje, saj očitno predstavljajo nevarnost, je prepričan.

Ali je vzrok požara tudi tokrat samovžig in ali so v podjetju ustrezno spoštovali zakonodajo, ne bo znano do konca policijskih in inšpekcijskih postopkov. Na požarišču so bili tudi predstavniki podjetja Salomon Eco, ki pa za medije niso spregovorili.