V mariborskem Domu pod gorco je zaradi sanacije dotrajanih vodovodnih cevi motena oskrba z vodo. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
V mariborskem Domu pod gorco je zaradi sanacije dotrajanih vodovodnih cevi motena oskrba z vodo. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V mariborskem občinskem domu za starejše Dom pod gorco izvajajo sanacijo dotrajanih vodovodnih cevi, ki so jo sicer načrtovali že dlje časa. Zaradi obnove je oskrba z vodo motena. V tem času stanovalcem omogočajo oskrbo z vodo s posameznimi omejitvami, pri negi pa občasno uporabljajo tudi vlažilne krpice.

Kot pojasnjuje direktor doma Goran Frangež, je voda občasno zaprta po posameznih delih doma: "Doslej je bila voda zaprta v celoti samo en dan, sicer pa občasno po delih doma. Vse storitve opravljamo nemoteno, torej zagotavljamo nego in oskrbo, in tudi zagotavljamo pitno vodo s prostostoječimi aparati za pitno vodo. Hkrati zagotavljamo tudi vodo za sanitarije in izvajanje nege. Seveda pa se poslužujemo tudi drugih metod, kot je recimo uporaba negovalnih krpic in ostalih sredstev, ki so prisotne tudi sicer pri izvajanju nege."

In kako se z moteno oskrbo vode soočajo stanovalci in zaposleni v domu? Stanovalka Marija Pluščec pravi: "Sproti smo (bili) obveščeni, kdaj bo voda tekla na kateri pipi, v tušu, na WC-ju, tako da nismo imeli nekih težav." Marja Rataj Grašič, zaposlena v domu, pa pravi: "Smo se tako organizirali, da takrat, ko vode ni bilo na določenih mestih, so imeli vsi stanovalci opravljeno nego in nihče ni bil prikrajšan."

V tem tednu načrtujejo dokončno prevezavo, kar pomeni, da bo od takrat oskrba z vodo spet nemotena: "V tem tednu načrtujemo še samo eno zaprtje vode, ki bo trajalo do dva dni, nato oskrba z vodo ne bo več motena. Sama sanacija pa naj bi bila končana do 15. julija," je še povedal direktor Doma pod gorco Goran Frangež.